A legjobb palackinstallációk

Magazin

2014/09/21

A pillepalack számtalan alakban születhet újjá, lámpa, sőt, pavilon is készülhet belőle.

Több cikkben is írtunk már arról, mi minden készülhet szemétből, és egyre több művész igyekszik a kidobott tárgyak újrahasznosításán keresztül felhívni a figyelmet pazarló életmódunk esztelenségére. Ezúttal is ilyen műalkotásokból válogattunk.

Egy órányi szemét
Ez a nyár a műanyagtereké volt. Míg Lengyelországban műanyaglabirintust állított fel egy művészcsoport, a New York-i fiatalok szürreális bútordarabba futhattak a Governor’s Island parkban. Jason Klimoski Head in the Clouds – Fejjel a felhőkben című installációja valójában egy pavilon, mely 53 780 palackból készült, vagyis abból a mennyiségből, ami New York-ban óránként landol a kukákban. A szobrot már elszállították, és jelenleg arra vár, hogy új helyszínen mutassa be az embereknek, milyen lehet a felhők között járni.

Amerikai önarckép
Az előbbi adatból is láthatjuk, milyen sokkoló statisztikákat képes produkálni az Egyesült Államok a fogyasztás és pazarlás terén. Chris Jordan fotóművész, akit a legtöbben a halott, albatroszt ábrázoló képéről ismernek, elkötelezett környezetvédő. "Running the numbers – An Amrican self-portrait", azaz "Futtassuk le a számokat - Amerikai önarckép" című sorozatában azzal szembesíti a nézőt, mit is jelentenek valójában az irdatlan számok. Mindegyik képen egy-egy statisztikai adat alakítja a formákat, a fogyasztás mennyisége látható egy adott tárgyból, adott időegység alatt: például az öt percenként elfogyó, 15 millió ív irodai papír, vagy a fél perc alatt elhasznált 106 ezer alumíniumdoboz, vagy a 2 millió műanyagpalack, amit ötpercenként dobnak el a szemetelők. Alkotásaival abban bízik, hogy így testközelbe hozhatja a számokat és a környezettudatosság fontosságát.

A remény tornya
A hulladék persze nemcsak a világ fejlettnek nevezett régióiban okoz gondot. Temérdek veszélyes hulladék landol Afrikába, elég csak egy pillantást vetnünk a szeméttelepekre. Dél-afrikai művészek egy csoportja Johannesburg Troyeville nevű negyedében állított fel 30 méteres oszlopot iThemba Tower néven, több mint 5000 palack felhasználásával, hogy így hívják fel a figyelmet a szemét csökkentésére és egyúttal a városban lévő szegénységre is. A palackokat a város utcáit járó, a helyiek által Zama zamának, azaz aranybányásznak nevezett kukázók gyűjtötték össze. (A szobor építése közösség-összekovácsoló erővel is bírt, majd mindenki beledobhatta saját üzenetét a palackposta mintájára.)

Világító margaréták
A 90 darab, embermagasságnál nagyobb, PET palackból készült virág között járva tényleg olyan érzésünk lehet, mintha Csodaországba csöppentünk volna. A Fülöp-szigeteki iparművész, Olivia D’Aboville a szingapúri i Light Marina Bay névre keresztelt innovatív világítástechnikai fesztiválra készítette el művét. A virágfejekhez majdnek 9000 műanyagpalackot használt, melyekben az energiatakarékos égők különböző erősséggel világítanak.

Ha tehát a művészeken múlna a világ sorsa, biztosan jobb irányba haladnánk. A kérdés az, alkotásaikkal képesek-e hatással lenni ránk, "átlagemberekre"? - Bízunk benne hogy igen.

forrás: thisiscolossal.com, naturalsociety.com, ilightmarinabay.sg, chrisjordan.com

A rovat új hírei

Hasonló