Fenntarthatóság az ünnepekkor is: Zöld esküvő

Magazin

írta: Admin
2012/09/14

Ha kicsit odafigyelünk a szervezésnél, számos aprósággal tudjuk környezetbaráttá tenni a nagy napot. Aki pedig túl mer lépni a társadalmi elvárásokon és kötöttségeken, élete egyik legkülönlegesebb napját élheti át szeretteivel és barátaival egy természetközeli esküvőn.

Újrapapírra nyomott meghívók, internetes ajándéklista, szelektív hulladékgyűjtés, telekocsi – egyre több olyan figyelmességgel találkozhatunk az esküvőkön, amik az esemény környezetterhelését próbálják csökkenteni, miközben a vendégek számára is kényelmet jelentenek. A megszokottság bűvköréből azonban nem tudunk kitörni: az autós konvojok, a hatalmas rántotthúsos lakomák és a sok vásárolt kiegészítő még mindig alapkellékeknek számítanak – de vajon mennyiben járulnak hozzá ahhoz, hogy az ifjú pár és vendégeik jól érezzék magukat?

Egy új divatot teremtettek az igazán fenntartható lagzik. Itt a cél, hogy valóban a legkedvesebb rokonokkal, legjobb barátokkal élvezze a nagy napot az ifjú pár, a belsőséges hangulatra, egyszerűségre helyezve a hangsúlyt a külsőségek helyett. Egyedi, kézzel készített díszek, természetközeli helyszín – amely lehet egy ismerős árnyas kertje –, este mécsesek vagy lámpások várják a tömegközlekedéssel vagy kerékpárral érkező vendégeket. Ha pedig igazi vidéki lagzin fog mulatni a vendégsereg, egyre többen használják ki tudatosan, hogy jófajta helyi alapanyagok – tojás, gyümölcs, zöldség, állatok, sőt pálinka! – állnak rendelkezésre, amivel egyrészt a helyi munkahelyeket támogatják, másrészt minimálisra csökkentik a vacsora ökolábnyomát.

Ügyelnek rá, hogy szezonális, helyi termékekből készítsenek ételeket, és persze mindenki a legjobb sütijével érkezzen – hiszen itt a vendégek közül kerülnek ki a szakácsok, fotósok és zenészek is. Ajándékot, pénzt sokszor nem is kérnek ilyenkor, csak jókívánságokat és részvételt a szervezésben, ahol mindenki abban segít, amiben a legjobb. És olyan „tabukat” is megengedhetnek maguknak, mint a nagymamától kapott, használt esküvői ruha felvétele vagy az örökségül kapott gyűrű viselete –érezzük ugye, mennyivel többet ér, mint az új? Ha mindenképpen újat szeretnénk, akkor pedig érdemes olyat ránk szabott ruhát készíttetni, amelyet máskor is fel tudunk majd venni.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Húsvétoljunk "ökosan"!

Akárcsak karácsony előtt, bizony a húsvéti ünnepek közeledtével sem tudunk úgy belépni egy boltba, fellapozni egy magazint vagy ...