Ökosságok PET-palackból

Magazin

2013/08/08

Háztartásunkban napi szinten találkozhatunk műanyag palackokkal, amelyek általában a szemetesben landolnak, vagy jobbik esetben a szelektív hulladékgyűjtőben. Pedig némi kreativitással és fantáziával újra hasznossá tehetjük őket, így amellett hogy funkcionálisan megújulnak, hulladékként is újrahasznosulnak.

Madáretető
Ezzel az ötlettel az év minden időszakában kedveskedhetünk a madaraknak. Miután a műanyag flakont megtisztítottuk, vágjunk rá egy nyílást úgy, hogy az körülbelül 15 cm-re helyezkedjen el az aljától. A nyílást méretezzük lehetőleg úgy, hogy a madár számára könnyedén elérhető legyen az étel. A palackot zárjuk le kupakkal, ezzel megakadályozzuk, hogy felülről belefolyjon rajta a víz. Egy zsinór segítségével felakaszthatjuk egy kijelölt a kívánt helyre kertünkben.

Szélcsengő
Kert, terasz, szoba, vagy épp bejárati ajtó? - a PET-palackból készült ötletes szélcsengő bárhol dekoratív kellékül szolgálhat, feltéve, ha jól és igényesen van elkészítve. Szedjünk össze néhány PET palackot. Vágjuk le alsó részüket. Eredményül virág formákat kapunk. Lyukasszuk ki, és fűzzük fel őlet damilra vagy cérnára. Tetszés szerint festhetjük is őket.

Tároló
Ki ne emlékezne még Pac man-re, a 80-as évek computer játékára? A PET palackből készült tároló olyannyira hasonlóságot mutat a játék címadó figurájával, hogy el is neveztük Pacnek.

Ahogyan a képen is látható, Pac elkészítéséhez két PET palack kell, lehetőleg színes, átlátszó esetén a fekete és a fehér zipzár színt javasoljuk.

Vágjuk le a palackok alját. Mérjük le kerületüket, majd szerezzünk be méretben megfelelő hosszúságú zipzárakat. Varrjuk hozzá őket.

Számos felhasználási lehetősége van a PET palackoknak, íme két további példa
Gyertyatartó (olvadékonysága okán inkább csak díszítés céljából), valamint fali újságtartó.

 

forrás: tudatoslet.hu, apartmantherapy.com, bien.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Startolt a 4. PET Kupa!

A hajós flotta saját építésű pillepalack hajókkal vág neki a Felső Tisza 70 folyamkilométeres távjának, hogy kitakarítsa a ...

Téli madáretetés

A madarak etetése akár egy ablakpárkány alatti muskátlis láda „funkcióváltásával” is megoldható.

Viszlát palackos víz!

Betiltotta a műanyagpalackos vizek forgalmazását egy város az USA-ban, a három éve folyó, Ban the Bottle kampánynak köszönhetően.

Az újrahasznosítás művészete

Jerry Kott dizájnművész összeköti a kellemeset a hasznossal: hulladékból készít zseniálisan kreatív használati és ...

A rovat legolvasottabbjai