A világ fakészleteinek egy százaléka

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/10

A Pacific Standard magazin szerint az Ikea az egész világ fakészleteinek egy százalékát használja fel.

Ez a mennyiség 2012-ben nagyjából 57 000 m2 volt.

Természetesen az IKEA is - több ismert nagyvállalathoz hasonlóan - célul tűzte ki a környezettudatos működést, a fenntarthatóság szellemében. Ezért a felhasználandó fákat 100%-ban olyan területekről kívánja kitermelni, amelyeket „fenntartható módon kezeltek”. Ez olyan fakitermelés, amely nem zavarja meg az erdő regenerációs képességét, termőképességét és egészségét. A felhasznált fák 25%-át jelenleg is ilyen módszerrel termelik ki. A kitűzött cél, hogy ezt az értéket  az elkövetkezendő 5 évben a duplájára növeljék.

Létezik erre egyébként több szabvány is, a leghíresebb az FSC (Forest Stewardship Council) szervezet fatermékekre vonatkozó, azonos nevű certifikációja. Az FSC-t az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapították. Az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális és környezetbarát, ökonómiailag is vállalható erdőgazdálkodás létrehozására. A szervezet alapítói és támogatói a nagy környezetvédelmi szervezetek, így például a WWF és a Greenpeace is. (Egyik korábbi cikkükben írtunk olyan "zöld" italos kartonokról, amelyeknél ugyancsak a fenntartható erdőgazdálkodásokból származó fák képezik a papír alapanyagát.)

Az IKEA környezettudatos politikája természetesen nem újdonság. Ahogyan arról egyik korábbi cikkünkben már beszámoltunk, 2012-ben a vállalat vezetősége úgy döntött, hogy a működéshez megújuló energiaforrásokat használnak fel, ezért a vállalat beszált a múlt év egyik legnagyobb európai szélfarm-projektjébe.

 

forrás: inhabitat.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai