A világ jobbítása

Ajánló

írta: Admin
2013/07/16

A források korlátozottak, a világ problémái pedig számosak. Mire költenénk a világ jobbítása érdekében, ha lenne négy évünk és hetvenötmilliárd dollárunk? Björn Lomborg szerint a sorrendet annak alapján érdemes meghatározni, hogy mely tevékenységekkel lehet egységnyi ráfordítással a legnagyobb hasznot elérni.

A gondolat bármilyen logikus, eddig nem jutott eszébe másnak. A Greenpeace-aktivistából a világ száz legbefolyásosabb értelmiségije közé került dán tudós 55 híres közgazdászt – köztük öt Nobel-díjast – csődített össze Copenhagen Consensus Center (CCC) nevű projektjében, ahol azokra a problémákra keresik a választ, amelyekben rövid távon is lehet eredményt elérni. Vagyis nem a legsúlyosabb gondokra koncentrálnak, hanem azokra, amelyek a legtöbb embert érintenek, és megoldhatóak.

2004 és 2008 után legutóbb épp egy évvel ezelőtt, 2012 májusában ültek össze, hogy komoly előkészítő tanulmányokat áttekintve meghatározzák a most leghatékonyabban kezelhető ügyeket. A költség-haszon elemzésen alapuló logika szerint a világon a legjobb befektetés a tömeges alultápláltság felszámolása. Itt minden elköltött cent harminc cent nyereséget termelne, évi hárommillió dollárból pedig néhány év alatt egygenerációnyi gyerek éhezését lehetne megszüntetni. A jól táplált gyerekek produktívabbak, jobban tanulnak, így kétszer jobban keresnek felnőttként, mint éhező társaik.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a Piac és Profit Klímablog oldalán, ide kattintva.

 

forrás: Piac és Profit

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai