A Világbank füstös oldala

Ajánló

írta: Kiss Gábor
2014/02/27

A Világbank feladata 1944 óta az, hogy gazdasági fejlődést elősegítő projektekhez nyújtson hitelt. De a környezetvédők szerint túl sok fosszilis fejlesztést pénzel, holott nyíltan vállalt küldetése, hogy a gazdaságot zöld fejlődési pályára állítsa.

Egyre erősödik a zöldek kritikája a Világbankkal szemben. Új könyvében Bruce Rich azt állítja, a Világbank hitelezési politikája tulajdonképpen elősegíti a klímaváltozást, vagyis tovább súlyosbítja Földünk ökológiai problémáit. (Pedig deklaráltan küzd a fenntartható gazdaságért.) A Financial Times szerint a Világbank teljesítményének egyik legrosszabb aspektusa valóban az ökológiai hatása. Mindig nagy projektek mögé állt, s azok szükségszerűen megbolygattak érzékeny ökoszisztémákat, főleg a vízerőművek és víztározók építése. Ezekről sokan és sokat írtak már.

A 10 000 alkalmazottat foglalkoztató szervezet az utóbbi években úgy szereti feltüntetni magát, mint a legnagyobb közbank (értsd: közpénzből közcéllal), mely a klímavédelmet finanszírozza, hiszen fontos szerepet játszott az emissziókereskedelmi rendszer felállításában, 2008 óta pedig a fennhatósága alá tartozik az a 6,7 milliárd dolláros alap, mely a szegény országok szélsőséges időjárásra való felkészülését, klímaváltozáshoz történő adaptálódását hivatott segíteni. 2010-ben a Világbank alá tolták a Zöld Klíma Alapot is, mely 30 milliárdot oszt ki 2020-ig.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a Piac és Profit Klímablog oldalán, ide kattintva.

 

forrás: Piac és Profit

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai