Csökken a világörökség területe

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/01/18

Csökkenteni akarják egy hatalmas, érintetlen erdőkkel, tavakkal és hegyekkel borított világörökségi terület védelmét Tasmaniában: megnyitnák  a turizmus és a szelektív fakitermelés előtt is.

Az Ausztráliához tartozó sziget mintegy ötödét kitevő, 1,5 millió hektárnyi területen, amely a világörökségi listán Tasmaniai Vadon néven szerepel, egy kormányzati tervezet szerint hamarosan megjelenhetnének a luxushajó-kikötők és a repülő-, illetve helikopter-leszállópályák - adta hírül a helyi média.

A szelektív fakitermelést, ami a területnek az UNESCO világörökségi listájára való 1982-es felkerülése óta tilos, szintén engedélyeznék a javaslat szerint.

A területre vonatkozó korábbi kormányzati vállalások még arról szóltak, hogy a vadont a jövőben "a jelenlegi vagy annál jobb állapotban" megőrzik. A mostani tervezet azonban még a terület elnevezéséből is kivenné a "vadon" szót, arra hivatkozva, hogy az problematikus az őslakók szempontjából, mivel arra utal, hogy a táj emberi kultúrától teljesen érintetlen. Ehelyett a "természeti táj" elnevezést szeretnék a jövőben alkalmazni.

A terület védelmének csökkentését Tasmania liberális kormányzata a várható gazdasági előnyökkel magyarázza. Mint Matthew Groom, Tasmania természet- és örökségvédelmi minisztere rámutatott, a tervezettel olyan kiegyensúlyozott helyzetet szeretnének teremteni, amelyben tiszteletben tartanák a természeti és a kulturális értékeket, ugyanakkor használnák és az emberekkel megosztanák a vadont.

A terület státuszának megőrzéséért küzdő Wilderness Society vezetője, Vica Bayley viszont egyenesen "gyalázatosnak" nevezte a kormányzat terveit, amelyek szerinte aláássák a terület természeti értékeinek védelmét. Elmondta, az, hogy eddig vadonként kezelték a területet, nem csupán igazgatási szempontból volt előnyös, de segített megalapozni a sziget turizmusát is, ezért "őrültség" lenne ezen változtatni.

Bayley hozzátette azt is, hogy a terv utat nyitna a terület gazdasági kiaknázása előtt, ez pedig a világörökségi státuszt is veszélybe sodorná. Éppen ezért közösségi, politikai és nemzetközi akciót is terveznek a javaslat ellen.

Előző évben az ausztrál szövetségi kormányzat 74 ezer hektárnyi erdőt szeretett volna kivonni a világörökségi védelem alól, azonban az ENSZ illetékes bizottságának ülésén 8 perc alatt lesöpörték a javaslatot az asztalról.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai