Európai Hulladékcsökkentési Hét: idén közel félezer akció valósul meg

Hír

2015/11/19

Rekordszámú, összesen 473 hulladékcsökkentést és a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósul meg idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében hazánkban. A kampány önkéntesei elsősorban a hulladékok keletkezésének megelőzésére fókuszálnak, a legtöbb akció erre a témakörre irányul. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között lesz. A kampány keretében – az Európai Bizottság megbízásából - európai akcióötletek tesztelése is zajlik idén.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja évről évre az, hogy minél több önkéntes bevonásával felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká váló anyagok újrahasznosítására. A kampány fő törekvése rávilágítani ezek fontosságára és arra, hogy a mindennapok során minden ember tehet valamit a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódon keresztül azért, hogy a rendelkezésünkre álló természeti környezetet és erőforrásokat megőrizzük a jövő generációi számára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében idén összesen 473 akció valósul meg, amely minden megyét érint. A megyék közül idén Pest (a fővárost kivéve) a legaktívabb, Pest megyében 89 akció valósul meg. Veszprém megyében zajlik majd a második legtöbb (25) és Csongrád megyében a harmadik legtöbb (24) hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció. Az abszolút rekorder idén Budapest összesen 146 akcióötlettel. Országos viszonylatban a legtöbb akcióötletet - összesen 13-at - a pápai Weöres Sándor Általános Iskola regisztrálta az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétre.

Az idei kampányhoz a Földművelésügyi Minisztérium konferenciával csatlakozik, amely az egyházak környezetvédelmi szerepét állítja középpontjába. Az eseményt Ferenc pápa Áldott légy kezdetű („LAUDATO SI’ – a közös otthonunkra való figyelemről” című) enciklikája ihlette. A konferenciát, amelyen előzetes regisztráció után bárki részt vehet, 2015. november 25-én 10:00 órától V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitja meg a minisztérium Darányi termében (Budapest, Kossuth tér 11.).

Az idei kampányhoz olyan szervezetek is csatlakoztak, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Herman Ottó Intézet, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, az FKF Nonprofit Zrt., a Magyarországon az AXN, az AXN White és az AXN Black csatornákat működtető Sony Pictures Television Network, valamint a Hilton Budapest City.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre hat kategóriában lehetett jelentkezni, ezek a Közigazgatási szerv, hatóság; Egyesület/nonprofit szervezet; Cég/ipari szereplő; Oktatási intézmény; Magánszemély; és az Egyéb (például: kórház, idősek otthona, kulturális intézmény stb.). Az akciók több mint 45 százaléka oktatási intézményekben valósul meg.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében megvalósuló akciók legnagyobb része a hulladékok keletkezésének megelőzését szolgálja. A 473 akcióból 313 részben vagy teljes egészében erre a témakörre fókuszál, ami jól illeszkedik a hulladékhierarchia rendszeréhez. A hulladékpiramis a hulladékkezelés módjait állítja sorrendbe annak alapján, hogy környezeti szempontból mennyire megfelelőek. A hulladékhierarchia csúcsán a megelőzés áll.

Európai akcióötletek tesztelése is zajlik

Az Európai Bizottság felkérésére idén az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) európai akcióötletek tesztelését vállalta annak érdekében, hogy egyrészt kiderüljön, mely hulladékcsökkentő, szemléletformáló akcióötletek működőképesek Magyarországon, másrészt, hogy azok számára, akik a jövőben részt kívánnak venni a kampányban, de nem rendelkeznek saját ötlettel, megfelelő, használható alternatívákat mutasson.

Az európai akcióötletek tesztelésében az OKTF NHI minden egyes célcsoport esetében olyan országos szakmai szervezettel működik együtt, amely jól ismeri azt a szegmenst és mindennapi működése során hosszú évek óta hasonló értékek mentén szintén a fenntartható hulladékgazdálkodásért, környezettudatos szemléletformálásért tevékenykedik. Ennek alapján a tesztelés során az OKTF NHI partnerei:

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében idén megvalósuló 473 akcióból 272 az európai akcióötletek tesztelése során valósul meg.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét évről évre népszerűbb hazánkban: míg 2012-ben még csak 7, 2013-ban 28, 2014-ben pedig már 150 akciót regisztráltak és valósítottak meg a keretében önkéntesek. 2015-ben ez a szám 201-re emelkedett, kiegészítve az ötletek tesztelésével idén összesen 473 akció valósul meg.


forrás: OKTF-NHI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai