Lépjünk be a csodabarlangba!

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/05/12

A vietnámi Quang Binh tartományban egy igazi csodaország rejlik a föld mélyén. Néhány évvel ezelőttig még a létezéséről sem tudtak, pedig a Han Son Doong a világ legnagyobb és (a BBC szerint) a legszebb barlangja.

Ki gondolta volna, hogy a vietnámi Quang Binh tartományban egy komplett csodaország rejlik a föld mélyén. De mi is olyan különleges benne?

A barlangba belépve több, eddig még sosem látott új növényfajjal találkozhatunk, miközben gyönyörködhetünk a gyöngyökkel díszített környezetben. Nem véletlenül kapta a Han Son Doong, avagy a "Folyó Barlang" nevet, a természetes alagutat ugyanis egy folyó szeli át. És ha ez nem lenne elég, a barlangban kisebb esőerdők alakultak ki olyan helyeken, ahol a sziklamennyezet beszakadt, és a lyukakon keresztül átszűrődött a napfény. A világ legnagyobb barlangjának a méretei is egyedülállóak, más barlangokat messze maga mögé utasítva: hosszúsága közel 9 kilométer, belmagassága pedig helyenként eléri a 150 métert is.

A barlangra egy helyi farmer lelt rá még 1991-ben, ám nem tudott bejutni a bejáratnál tátongó hatalmas szakadék miatt. 18 évvel később egy brit felfedező csapat, Howard Limbert vezetésével behatolt a barlangba és feltérképezte azt. A későbbi években csupán egy maroknyi szakember kapott engedélyt a belépésre, ám most, végre-valahára turistalátványosság lesz, hamarosan megnyitja kapuit a "nagyérdemű" előtt is.

Sajnos csak egyetlen cég, az Oxalis Adventure tours kapott engedélyt arra, hogy túrázni vigye a kíváncsi érdeklődőket, mely lehetőséget a társaság keményen ki is használja: Jövőre kizárólag limitált látszámban, összesen 220 személyből álló kiránduló-csoport elindítását tervezi, egy belépőjegy pedig átszámítva körülbelül 650 ezer forintba fog kerülni. Hogy kik lesznek a csapat tagjai, azt jelenleg még nem tudni, ami viszont már biztos: a szerencsés túrázóknak olyan élményben lesz részük, melyet sosem fognak elfelejteni.

A rovat új hírei

Hasonló

Felújítják a mecseki barlangokat

Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok - köztük az abaligeti és tettyei mésztufa barlang ...

Múzeum a víz alatt

Nem vitás, Cancun a világ egyik legkülönlegesebb víz alatti látványossága.

A rovat legolvasottabbjai