Megvásárolták a halál szigetét

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/05/18

Poveglia egy kicsiny pont Velence és Lido között Észak-Olaszországban. A hirhedt szigeten nagyjából 160 ezer ember vesztette életét az idők folyamán. A középkorban pestisjárvány tombolt, aztán barbárok háborúztak a területért, majd évszázadokkal később az ottani elmegyógyintézet egyik orvosa őrült meg és a kínozta halálra betegeit. Néhány napja egy üzletember megvásárolta a szigetet.

A szigetről szóló első írásos anyag 421-ben készült, aszerint a Padova és Este városok lakossága ide menekült a lombard seregek elől. A helyet sokszor csak plague pit-ként (járványgödörnek) emlegették, ugyanis mikor a középkori Velencében kitört a pestis, a fertőzötteket ide szállították, hogy a betegség ne terjedhessen tovább. A járvány végül tízezrekkel végzett, sokan még éltek mikor eltemették őket.
Területén rengeteg háború zajlott az idők folyamán. 1200-as években a barbár inváziós erők támadásait a povegliaiak sorra visszaverték, ám 1379-ben megtámatta Velencét a genovai hajóhad, ezért a szigeten élőket Giudeccaba telepítették, Poveglia egy ideig lakatlanná vált.
1527-ben a pápa felajánlotta a szigetet a Camaldolese szerzeteseknek, akik visszautasították az ajánlatot. Aztán 1661-ben az ott élők leszármazottainak is dönteniük kellett, visszatelepülnek-e őseik lakhelyére, de ők sem éltek a "lehetőséggel".

Érdekes legenda kering a szigeten álló, 1922-ben épült elmegyógyintézet körül. A történet szerint egy ott dolgozó őrült doktor megkínozta, majd lemészárolta betegeit, sok esetben kannibalizmust is elkövetett. Később a harangtoronyból levetette magát, és bár a zuhanást túlélte, végül belefulladt egy, a földből felkúszó furcsa ködbe. A legenda szerint a megkínzott emberek szellemei a mai napig kísértenek a szigeten, amely azóta is lakatlanul áll, napjainkban pedig - az épületek állaga miatt - már tiltott területnek is minősül.

A legfrissebb hírek szerint néhány napja az Umana Holding nevű velencei vállalatcsoport elnöke, az 52 éves Luigi Brugnaro 513 ezer eurós kikiáltási áron megvásárolta a szigetet. Nem sokan tülekedtek Povegliáért, az üzletember volt az egyetlen induló a liciten.
Az új szigettulajdonos sajtótájékoztatóján kijelentette, azért vásárolta meg a szigetet, hogy az Velence fennhatósága alatt maradhasson. Hozzátette, nem akarja eladni új szerzeményét és a szigeten nem tervezi luxusszálloda építését sem. Azt szeretné, ha a velenceiek segítenének neki "feltámasztani" az évtizedek óta elhagyatott szigetet, amihez szerinte további 20 millió euró szükségeltetik.
Poveglia az árveréstől számított 30 nap múlva válik az üzletember tulajdonává.

Számos lakatlan sziget van még a világon, amely valaha lakott volt, ilyen a Japán Hashima, becenevén a Csatahajó-sziget, írtunk róla is korábban.

 

A rovat új hírei

Szigetelni hitelből is megéri!

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül ...

Hasonló

A túlvilág kapuja

Zord kőtenger és kénes vizű tó szegélyezi a holtak birodalmát.

A rovat legolvasottabbjai