Nemzetközi egyezményt követelnek a természetvédők a multinacionális cégek megregulázására

Hír

2017/03/05

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy Magyarország támogassa az ENSZ-ben a multinacionális vállalatok tevékenységét szabályozó nemzetközi egyezményt.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március 9-én szavaz a multinacionális vállalatok ügyével foglalkozó kormányközi munkacsoport jelentéséről. A kormányközi munkacsoportot azért hozta létre az ENSZ, hogy egy nemzetközi egyezményt készítsen elő a nemzetek feletti vállalatok és az emberi jogok ügyében. Magyarországnak, mint az Emberi Jogi Tanács tagjának lehetősége van véleményt mondania a kérdésről.

A természetvédők szerint az egyezmény létrehozása rendkívül sürgető.
A nemzetek feletti vállalatok nagy hatást gyakorolnak az állampolgárok életére Európában és a Föld más részein egyaránt. A tíz legnagyobb multinacionális vállalatnak nagyobb a bevétele, mint a legszegényebb 180 országnak.

A nagyvállalatok számos országban megsértik a munkajogi- és környezetvédelmi normákat. Egyre több az olyan eset, amikor a multinacionális vállalatok által pénzelt fegyveresek a helyi társadalmakért küzdő civil aktivisták életét veszélyeztetik. 2015-ben 185 ember vesztette életét a világon, mert fellépett a természet védelme érdekében a vállalatokkal szemben. Hondurasban éppen ma egy éve ölték meg Berta Cáceres helyi környezetvédő aktivistát, aki a holland és finn fejlesztési bankok által finanszírozott Agua Zarca vízerőmű ellen küzdött – mondta el Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Másik kirívó példa a multinacionális vállalatok rombolására a pálmaolaj ügye. A pálmaolajat döntően Indonéziában és Malajziában állítják elő, ahol az őslakosokat elűzik saját, hagyományos módon művelt földjeikről, hogy olajpálma-ültetvényeket létesítsenek helyette. A helyi lakosok alacsony fizetésért bérmunkásként kénytelenek dolgozni a földeken. A jelenlegi szabályozás alapján lehetetlen felelősségre vonni ezeket a nagyvállalatokat a visszaélések miatt – tette hozzá Fidrich Róbert a Szövetség programvezetője.

A természetvédők emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány többször hangoztatta elkötelezettségét a multinacionális vállalatok káros tevékenységei elleni fellépésre. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában most hazánknak lehetősége van, hogy aktívan hozzájáruljon a nemzetek feletti vállalatok megregulázásához. A magyar fellépés azért is fontos, mert az Európai Unió nem támogatja egyértelműen a kötelező egyezmény létrehozása.

Március 9-én üzenjük azt Brüsszelnek és Genfnek: Magyarország az emberek oldalán áll a multinacionális vállalatok jogsértéseivel szemben! – tették hozzá a természetvédők.

forrás: MTVSZ

A rovat új hírei