Nyolc ritkaság zuhant egy víznyelőbe

Hír

írta: Admin
2014/02/12

Nyolc ritka, kiállítási sportautó-modell zuhant bele szerda reggel egy, a Nemzeti Corvette Múzeumban beszakadt víznyelőbe a Kentucky állambeli Bowling Greenben.

A balesetben senki sem sérült meg. A 12 méteres átmérőjű, 6-9 méter mély gödör a múzeum Skydome elnevezésű épületében keletkezett. A létesítmény nem fogad látogatókat, a múzeum épületeinek szerkezetét statikusok vizsgálják.

A víznyelő
A különféle módokon keletkező talaj-mélyedéseket természetes, illetve mesterséges folyamatok egyaránt előidézhetik. A természetes formák általában karsztos nyílások, amelyeken keresztül a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a mélyebb rétegekbe kerül, kitágítva egyre jobban a nyílást. Sok esetben azonban emberi beavatkozás eredményeként alakulnak ki mélyedések: pl. régi bányák beomlása, nem megfelelő vízszivattyúzás és építkezés, vagy épp túlzott víz-kitermelés. Egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a természetes és mesterséges módon létrejött lyukakkal.

A víznyelőbe zuhant Chevrolet Corvette-ek közül hat a múzeum tulajdona, kettőt pedig - egy 1993 ZR-1 Spydert és egy 2009-es ZR1 Blue Devilt - a General Motors adott kölcsön.

A sérült autók között van továbbá egy 1962-es fekete Corvette, egy 1984-es versenyfelvezető autó, az 1992-es, egymilliomodik fehér Corvette, egy 1993-as rubinpiros 40. évfordulós Corvette, egy 2001-es Mallett Hammer Z06-os Corvette és a 2009-es, 1 millió 500 ezredik Corvette.

 

forrás: MTI, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

A szörnygödör növekedett!

A Bayou Corne-ban található sóbánya helyén keletkezett bányató lassan bekebelezi a louisianai kisvárost.

A rovat legolvasottabbjai