Olaszországra is lecsapott a szárazság okozta vízhiány!

Hír

írta: MTI
2017/06/23

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében a szárazság okozta vízhiány miatt. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett.

Parma és Piacenza polgármestere kérte a vészhelyzet elrendelését, miután a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére. A nyári szezonban több vízre lenne szükség a térségbe érkezett turisták miatt is, akiknek szintén alkalmazkodniuk kell a víz adagolásához. Erről a helyi önkormányzatok döntenek: szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet. Parma és Piacenza térségében 2016 ősze óta alig hullott csapadék.

A vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg.

Az olasz kormány csütörtöki bejelentése szerint 8,6 millió euróval segítik Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.

Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén kozlátozták a vízhasználást. Szardíniában 1922 óta nem esett ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott. Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában. A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.

Virginia Raggi római főpolgármester is vízhasználati korlátozást rendelt el a főváros egész területén, amely egészen szeptemberig érvényes. Ennek értelmében köz- és magánterületen is csak a szükséges vízmennyiséget szabad használni, korlátozni kell többek között a közkertek és parkok öntözését, a járműmosást, az uszodák vízcseréjét. A rendelkezés nem vonatkozik a háztartások és egészségügyi intézmények ivóvíz-használatára, valamint a köztisztasági célokra használt vízre sem. A vízkorlátozás tiszteletbentartását a városi rendőrség és a római vízszolgáltató ellenőrzi.

Kiszáradás fenyegeti a Rómához közeli és a főváros természetes víztározójának számító Braccianói-tavat, amely mindenkori legalacsonyabb szintjére süllyedt.


Spanyolországban is baj van:

A két napja véget ért meteorológiai tavasz átlagos hőmérséklete 15,4 Celsius-fok volt, 1,7 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Márciusban 0,9, áprilisban 1,9, májusban pedig 2,4 Celsius-fokkal mutattak a normálisnál magasabb értéket a hőmérők. A legmelegebb tavaszi napon, május 24-én 37,6 fokot mértek a galíciai Orense városában.

Ana Casals, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szóvivője csodálkozásának adott hangot, hogy ilyen tendencia mellett bárki kétségbe vonhatja a globális felmelegedést.

A március és május közötti időszakban átlagosan négyzetméterenként 133 liter eső esett, ami 23 százalékkal kevesebb az ilyenkor megszokottnál, és 13 százalékkal kevesebb a tavalyi átlagnál. - A meteorológusok ezek alapján nagyon meleg nyárra, az átlagosnál fél-egy fokkal magasabb átlaghőmérsékletre számítanak Spanyolországban. Az első nagyobb nyári hőhullám már el is érte az országot, csakúgy, ahogy Európa jelentős részét. Több országban rekordokat döntögető hőség tombol, Spanyolországban 40 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel várhatóan vasárnapig marad a kánikula.

Ekkora melegben és szárazságban sajnos könnyebben alakulnak ki erdőtüzek, ezért a spanyol környezetvédelmi minisztérium az erdőtüzekkel szembeni védekezésbe nemrégiben újabb fejlesztéseket foganatosított, többek közt már éjjellátó drónok is részét képezik a tűzoltó flottának.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai