Ősi csillagászati labor

Hír

írta: Admin
2014/07/29

Ősi csillagászati laboratóriumra utaló bizonyítékokat fedeztek fel a régészek az észak-perui Lambayeque régióban található Licurnique régészeti komplexumnál.

A kutatók csillagászati szimbólumokkal televésett sziklákra bukkantak, amelyek szerencsésen kiállták az idő próbáját. Mint a tudósok elmondták, a feltárt csillagászati laboratórium 3500-4000 évvel ezelőtti időkből való. A sziklába vésett ábrák értékes információkat árulnak el Licurnique egykori lakóiról. Az egyik lapos felszínű sziklába égboltmegfigyeléseiket vésték: ezek segítségével követték nyomon a csillagokat. A sziklába vésett ábrák (petroglifák) valószínűleg a terméshozam és az ivóvízkészlet szempontjából is fontos esőzések és egyéb időjárási viszonyok előrejelzésére szolgáltak.

Juan Martinez és Manuel Curo szakemberek szerint a komplexum szokatlan módon ősi, hispániai és Andok vidéki kultúra jegyeit is magán hordozza. A csillagászati laboratórium annak idején egy folyó mellett helyezkedett el - mondták a kutatók.

Licurnique egyike a régió azon 24 régészeti területének, amelyek megőrzését intézményközi megállapodás biztosítja.

A régészeti feltárások folyamatosak a térségben. 2013 novemberében Peru déli részén bukkantak kutatók ősi csillagászati együttállásra. Az ókori építők két, egyenként 500 méter hosszúságú kővonalat helyezték el a piramistól nem messze. "Ha valaki megnézi a naplementét a kővonalak közeléből a téli napéjegyenlőség idején, a lenyugvó Napot közvetlenül a piramis mögött fogja alásüllyedni látni. A piramis és a lineáris vonalak egy építészeti együttes részeit képezik, amely kozmológiai jelentőséggel bír." Nyilatkozott a felfedezésben résztvevő kutatócsapat egyik tagja az Amerikai Régészeti Társaság 2013 évi találkozóján Honoluluban. Ide kattintva további érdekes információk is találhatóak a témában.

 

forrás: peruthisweek.com, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai