Szükségállapot Hawaii szigetén

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/07

A Kilauea tűzhányóból kitörő láva rövidesen eléri a közelben lévő lakónegyedet.

Az "Okádó" igen aktív
A Kilauea tűzhányó Hawaii legfiatalabb, 1247 méter magas pajzsvulkánja (a pajzsvulkánok nevüket a széles, domború formájukról kapták. Állandó, csendes lávafolyás jellemzi őket, amelyek folyamatosan "építik" a tűzhányót).
Habár a kis vulkán mérete eltörpül a szomszédos, 4170 méteres, ugyancsak aktív Mauna Loa vulkán mellett, a Kilauea is óriási pusztításra képes. 1983 óta folyamatosan ömlik belőle a láva, nem véletlen, hogy a helyiek okádónak nevezték el.

A mostani beszámoló szerint Hawaii Nagy Szigetén szükséghelyzetet rendeltek el, miután a láva 1,6 kilométerre megközelített egy lakónegyedet. A helyi vulkánmegfigyelő intézet szerint a láva 5-7 napon belül elérheti a negyedben lévő házakat. A 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból idén június 27-én tört fel a láva, amely immáron naponta mintegy 360 méter tesz meg. A vulkánból korábban, 1990-ben kifolyó kőzetfolyadék házakat törölt el a föld felszínéről.

A naponta néhány méteres sebességgel "közlekedő" sűrű kőzetmasszából álló lávafolyamokkal ellentétben itt híg lávafolyamról van szó, amelyekek akár 80-90 km-t is megtehetnek óránként (ilyen sebessége a magasból lezúduló lávafolyamoknak van). A híg lávafolyam jóval veszélyesebb mint a sűrű, egyrészt mert gyors, másrészt mert széles kiterjedéssel képesek elárasztani az adott térséget.

A hatóság felkészült?
Egyelőre nem adtak ki parancsot az evakuálásra, de helyi tisztviselők felkészítették a lakosokat arra, hogy legyenek készek a kimenekítésre. A hatóságok által bevezetett szükséghelyzet jelenleg korlátozza a közlekedést az egyes utakon, lehetővé téve így a környékbeli lakosok kimenekítését.

Csütörtökön lakossági fórumot tartottak, amelyen a helybeliek megosztottak voltak annak megítélésében, hogy eltérítsék-e a lávafolyam útját. A helyi katasztrófavédelem egy munkatársa, Darryl Oliveira azonban úgy nyilatkozott, hogy nincsenek is erre vonatkozó tervek, mivel a kőzetfolyam eltérítésével esetleg más lakott területek kerülhetnének veszélybe.​

A láva eltérítések eredményessége sosem borítékolható előre. A tudomány jelenlegi állásával nincs 100%-os megoldás a lávafolyam ellen. Számos technikai "megoldása" van a láva eltérítésének, így robbantás (akár levegőből történő bombázás is), elgátolás és vízzel történő hűtés - akárcsak az 1997-es Tűzhűnyó című filmben.

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Szigetelni hitelből is megéri!

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül ...

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...

Kitört az Etna

Az Etna újabb kitörése miatt ma reggel lezárták a szicíliai légtér egy részét.

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...

A rovat legolvasottabbjai