Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat!

Hír

írta: ecolounge
2019/06/03

Tanzániában 2019.06.01.-én életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, utóbbinál már 2017 óta fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben.


Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani - nyilatkozta Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.


Egyébként még ennél is keményebb büntetés vár arra, aki Kenyában használ műanyag zacskót: A világ jelenleg legszigorúbb "plasztik-zacskós" törvénye 4 év börtönnel, vagy 38 ezer dolláros (11 millió forintos) büntetéssel sújtja a szabályszegőket.


A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.

Tanzániával így 14-re növekedett azon afrikai országok száma, amelyek vagy tiltják a műanyag szatyrokat, vagy megadóztatják ami visszaszorítja a felhasználást.

 


Kép forrása: pixabay.com

címkék:  műanyag törvény
forrás: MTI, DPA, egyptindependent.com

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai