Vulkánitörés után egy újabb veszély

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/20

Indonézia második legnagyobb városa, Surabaya lakói menekülőre fogták és elhagyták otthonaikat miután múlt héten a Kelud vulkán kitört. A tűzhányó váratlan aktiválódását a kürtőből felszálló hamu jelezte. Azóta egy hét telt el. Most újabb veszéllyel kell szembenézniük a helyi lakosoknak.

Éppen egy hete, február 13-án - közel egy hónappal a fenyegető rengéseket követően - a Kelud tűzhányó kitört. Az evakuációt azonnal megkezdték, összesen egy óra állt rendelkezésre a térség harminchat falujának kiürítésére. Ez idő alatt a helyieknek ideiglenes menedéket kellett keresniük, miután sietve elhagyták otthonaikat. Emberek tízezrei váltak földönfutóvá, két haláleset is történt, mikor a vulkáni törmelék több házat is lerombolt.

A kitörést követően vastag pernye szállt alá Java szigetére, Yogyakarta, Surakarta, és Surabaya városok repülőtereit lezárták.

14-én több helyi lakos is megkísérelt visszatérni otthonához, ám a végtelennek tűnő vulkanikus hamueső megállította őket.

Újabb veszély!
Most a legnagyobb veszélyt a laharok jelenthetik. Az iszapárnak is nevezett jelenség többek közt akkor alakulhat ki, amikor a vulkáni működést követően az adott területen egyszerre nagyobb csapadékmennyiség hull. Ilyenkor a víz fellazítja a hegyoldal laza vulkáni anyagát, amely mint egy lavina, lezúdul a hegy oldalán a mélyebben fekvő területek irányába. A vulkáni iszapáradat akár az óránkénti 100 kilométeres sebességet is elérheti, elpusztítva mindent, ami az útjába kerül. Amikor eléri az alacsonyabban fekvő területeket, lendületét elvesztve sebessége is csökken, végül megáll.

Nem kevés lahar "alapanyagról" van szó, amely jelenleg veszélyezteti a térséget! Kiszámították, hogy az előző hét csütörtöki vulkánkitörés körülbelül 50 millió köbméter törmeléket hagyott maga után, amelyet egy nagyobb esőzés bármikor elindíthat az elkövetkezendő hónapokban.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...

A rovat legolvasottabbjai