Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015

Magazin

2015/03/30

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost, ahol 17 napon keresztül, 43 helyszínen, 170 program várja az érdeklődőket.

A klasszikus nagyzenekari és kamarakoncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók. A tavaszi fesztivál programsorozatában egymást váltják majd a neves zenekarok és karmesterek. A nyitóesten a Nemzeti Filharmonikusok szólistája az orosz Gyenyisz Macujev lesz, aki generációjának kiemelkedő zongoristája. Nagy vállalkozásra készül Ránki Dezső és a Concerto Budapest: egyetlen napon, két koncerten Mozart hat zongoraversenyét szólaltatják meg. A Budafoki Dohnányi Zenekar a szerelem arcait bemutató sorozatának harmadik előadását a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett grandiózus koreográfiája teszi majd teljessé a Müpa színpadán.

Először jár nálunk az orosz karmester, Kirill Petrenko, aki a világ egyik legrégebbi zenekara, az 1523-ban alapított Bayerisches Staatsorchester élén érkezik Budapestre. A 16. században alapított zenekar egyik első karmestere maga Orlando di Lasso volt, és azóta is legendás dirigensek adták egymásnak a karmesteri pálcát, többek között Richard Strauss, Felix Mottl, Solti György, Fricsay Ferenc vagy éppen Zubin Mehta. A koncerten Karl Amadeus Hartmann utolsó művével is találkozhatunk, szólistája a remek német bariton, Christian Gerhaher lesz, akit 2009-ben a kortárs zenei életben tanúsított kiemelkedő énekesi teljesítményéért a nagy presztízsű Rheingau Zenei Díjjal tüntettek ki.

A karmesterként, zongoristaként és kamarazenészként is kiváló Grammy-díjas művész, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén érkezik a Müpába. A budapesti koncert szólistája a boszorkányos technikájáról és rendkívüli zeneiségéről ismert Julian Rachlin lesz, akinek közreműködésével az egyik legnépszerűbb hegedűversenyt, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét is hallhatja a közönség. Egyedülálló zenei találkozásnak lehetünk részesei a Zeneakadémián, ahol Vashegyi György és az Orfeo Zenekar hangversenyén találkozik újra egymással Mozart és az „angol Mozart”, Thomas Linley. A két csodagyereket nemcsak az köti össze, hogy egyazon évben születtek, de mindkettőjük tehetsége korán megmutatkozott zseniális kompozícióikban, és sajnos mindketten tragikusan fiatalon távoztak az élők sorából.

Zeneakadémia ad otthont Dresch Mihály a jazz és a magyar népzene szépségeit bemutató, a kifejezésmódok teljességére törekvő koncertjének. Napjaink egyik legkiemelkedőbb jazzénekesét is üdvözölhetjük a fesztiválon Kevin Mahogany személyében, aki a Budapest Jazz Clubban mutatja be A bécsi viszony címre keresztelt legújabb lemezét. Az egyéni hangvételéről, játékmódjáról azonnal felismerhető, nagyszerű szaxofonos és fuvolista, Juhani Aaltonen a finn jazz-zenészek első generációjának meghatározó, központi személyisége lép fel a Budapest Music Centerben. A hatszoros Grammy-díjas jazzszaxofonoslegenda, David Sanborn 2015-ben megjelenő új albumából ad ízelítőt. Szintén lemezbemutatót tart a cimbalom két virtuóz magyar játékosa, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, ezúttal népzenei ihletésű jazz improvizációkkal.

A brit szaxofonos, Andy Sheppard jegyzi az év egyik leginkább várt jazzlemezét, amelyet egy igazi világválogatottal, Eivind Aarsettel, Michel Benitával és Sebastian Rochforddal mutat be a magyar közönségnek. A norvég jazztrombitás,Arve Henriksen és az oslói vokáltrió, a Trio Mediæval közös koncertjén egyedülálló módon keveredik majd a norvég folk a középkori muzsikával és a kortárs klasszikus zenével, néhány improvizatív megoldással is színesítve a budapesti programot.

Idén sem maradhat el a Magyar Jazz Ünnepe, amelynek központja ez alkalommal is a műfaj egyik legpezsgőbb helyszíne, a Budapest Jazz Club (BJC).

Könnyűzenei fronton két igazán jellegzetes hangú és zenei világú énekesnő színesíti a fesztivál programját. A Grammy-díjas, szókimondóan őszinte ír énekesnő, Sinéad O’Connor a budapesti közönségnek egy kifejezetten nekik szóló különleges, romantikus koncerttel készül a Müpában.

A brit elektropop-előadó, Little Boots eddigi legexperimentálisabb, egyelőre cím nélküli albumát hozza el az A38 Hajóra. A világzene rajongóit a tunéziai származású Dhafer Youssef az arab lant egyik elismert virtuóza, aki legutóbbi, Birds Requiem című albumának anyagával érkezik. Kultúrák közötti találkozás lesz Nishat Khan szitárművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje: egy egészen egyedi megközelítésű, napjainkban különösen időszerű iszlám-keresztény zenei párbeszédnek lehetnek részesei a fesztivál látogatói:

A zenei programok mellett szemet gyönyörködtető táncelőadások is várják a közönséget.

A fesztivál teljes programjáról és a jegyvásárlási lehetőségekről részletesen tájékozódhat a www.btf.hu honlapon.

forrás: btf.hu

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai