Egy nap múlva kezdődik a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál!

Hír

2019/05/23

Hamarosan elkezdődik a tavasz egyik legizgalmasabb összművészeti eseménye, ahol három napon át minden a természetről és annak megóvásáról szól – hol játékos, hol elgondolkodtató módon.

A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál tematikája az évek alatt fokozatosan bővült, a világ legjobb természet-, tudományos, úti és expedíciós filmjei mellett a zene-, a fotó- és a képzőművészet is egyre nagyobb teret nyert. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül válogattunk a május 24-26. között zajló Fesztivál programkínálatából!

 

Filmvetítések 6 helyszínen

A Gödöllői Királyi Kastély biztosította termeken túl, az Animációs sátorban – a tavalyi nagy sikeren felbuzdulva – immár 3 napon át várják a kicsiket és szüleiket az év legjobb animációs filmjei. A filmvetítésekkel egybekötött közönségtalálkozókon (Novo Café melletti színpad) pedig olyan kultikus filmeket nézhetnek meg (vagy újra) a látogatók, mint az idén 40 éves Másfélmillió lépés Magyarországon, a PET Kupa történetét bemutató Üzenet a palackban vagy épp a Vad Balaton. Különleges utazók kalandjait is megismerhetik: Szabó Ádám világkörüli kerékpárútjáról, Méder Áron pedig földkerülő vitorlázásáról mesél május 25-én.

További közönségtalálkozók: https://www.godollofilmfest.com/hu/fesztival-2019#an-n2413

 

Kiállítások

Máté Bence szabadtéri fotókiállítása május 4 – június 9. között tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Már hagyomány a Varázslatos Magyarország, valamint az Ember és Természet fotópályázat legjobbjait bemutató kiállítás. Ugyanakkor két új tárlattal is készül a Fesztivál: Prof. Láng István gyűjtését feldolgozva jött létre a „Fülig Jimmy és a klímaváltozás” c. kiállítás, amely Rejtő Jenő regényeiből azokat az idézeteket mutatja be, amelyek a változó éghajlatra és természeti környezetre reflektálnak. Ifj. Lőrincz Ferenc búvárfotós víz alatti világot bemutató fotói pedig már a Fesztivál idei kiemelt témájához, a VÍZ-hez kapcsolódnak.

A víz a legértékesebb természeti kincsünk, létünk és jövőnk alapja. A Filmszemlékre nevezett nemzetközi és hazai alkotások között is kiemelkedő helyet töltenek be a vízzel foglalkozó filmek – a vizes élőhelyek védelme, a vízi élőlények bemutatása, a klímaváltozásból fakadó negatív hatások, a természetes vizek elszennyezése és az ivóvízhiány okozta kihívások.

A Fesztiválon többek között lesz hal- és cápasimogató, valamint két különleges fesztivál-szökőkút (trash art és organikus) is. A Fővárosi Vízműveknek köszönhetően pedig megkóstolható lesz a Rákos-patak vize – amit előzetesen egy mobil víztisztítóval tesznek ihatóvá!

A fentieken túl az idei Trash Art Magyarország művészeti program is erre a természeti kincsünkre fókuszál. A hulladékból készült szobrok az alkotók vízzel kapcsolatos gondolatait jelenítik meg, melyek közül közel 30 lesz megtekinthető a rendezvény ideje alatt.

Az idei nevezett pályaművek: https://www.trashart.hu/csapatok-2019/

 

Koncertek

Végül, de nem utolsósorban a zenei élmény sem maradhat el: a Jam for Nature keretén belül fellép (a teljesség igénye nélkül):

Május 24-én Szarka Tamás és barátai (Ghymes)

Május 25-én Csordás Tibor - ex Fiesta, The Trousers

Május 26-án Kolompos együttes, Vastag Csaba

Koncertek és időpontjaik: https://www.godollofilmfest.com/hu/fesztival-2019#an-n2412

 

Mindemellett szakmai és civil természet- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek várják játékos szemléletformáló feladatokkal az érdeklődő gyerekeket és szüleiket, lesz öko-játszóház, „Érezd a vidéket! – kalandpark az érzékeinknek”, 24 órás BioBlitz és még sok más izgalmas program.

 

A Fesztivál fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

 

Szeretettel várunk mindenkit május 24-26. között a Gödöllői Királyi Kastélyban és az Alsóparkban az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon!

 

További információ: www.godollofilmfest.com

Programfüzet: https://www.godollofilmfest.com/hu/fesztival-2019#an-n2413

Katalógus: https://www.godollofilmfest.com/hu/filmszemle#an-n2465

Vetítési program: https://www.godollofilmfest.com/hu/vetitesi-program-2019


Képek forrása: pixabay.com

forrás: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

A rovat új hírei

Hasonló