Jön a hatodik!

Ajánló

írta: Admin
2013/08/05

Az EU vezetői már elismerték, hogy a 2010-es biodiverzitási célkitűzéseket nem képes teljesíteni Európa. A hatodik fajpusztulást tehát nem sikerült lassítani, pedig olcsóbb annak megelőzése, mint a kihalt területek újbóli benépesítése.

540 millió évvel ezelőtt a földi élővilág 5 nagy fajpusztulási hullámon esett át. Mindegyik kihalás során a fajoknak legalább 75 százaléka(!) semmisült meg. Ezek a periódusok nem életöltőkben és generációkban mérhetőek, hanem évmilliókon át tartottak. Tudósok most arra próbálnak rájönni, vajon valóban egy hatodik kihalási hullám küszöbén állunk-e. A Berkeley-ben lévő University of California kutatói új statisztikai módszerekkel és a közelmúltban feltárt fosszilis maradványok összevetésével tesztelték a jövőbeli lehetőséget, s arra a következtetésre jutottak: a biodiverzitás jelenlegi sérülése nagyságrendekkel nagyobb, mint amilyennek normális körülmények között lennie kellene.

Mi több, a biológiai sokszínűség csökkenése folyamatosan gyorsul, már most 100-szor nagyobb tempóval történik, mint abban a földtörténeti korban, ami megelőzte az emberi faj jelenlétét.  Az Európai Bizottság biodiverzitási jelentése odáig ment, hogy meglehetősen tág mezsgyét kijelölve -a természetes mértékhez képest- 100-szoros és 1000-szer gyorsaság közé tette a fajpusztulás ”tempóját”. Ha ez így marad, valóban bekövetkezik a hatodik kihalási hullám – de ezúttal nem évmilliók, hanem néhány évszázad leforgása alatt!

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a Piac és Profit Klímablog oldalán, ide kattintva.

 

forrás: Piac és Profit

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai