Holland ötlet a vízkrízis megoldására

Hír

2015/08/30


A holland startup első, megújuló forrásokra támaszkodó gépezete a Karib-térségben üzemel.

Tekintve, hogy a föld vízkészletének 97,5 %-a sósvíz, és az édesvíznek is mindössze 0,3%-a könnyen hozzáférhető, a sótalanító eljárásoknak nagyon is hiánypótló szerepe lehet a vízellátás megoldásában. Miután olyan szerkezet már létezik, mely az izzadságból állít elő ivóvizet, ideje, hogy nagyobb léptékben gondolkodjunk.

Az Elemental Water Makers (Elemi Vízgyártók) nevű holland startup üzeme egyenest a tengerből készít ivóvizet a Karib-térségben található Brit Virgin-szigeteken. A gépezetet, mely teljes egészében megújuló forrásokkal működik, két fiatal, Sid Vollebregt és Reinoud Feenstra találta fel az Európai Unió Climate-KIC nevű, klímatudatosságot népszerűsítő kampányának támogatásával.

A Climate-KIC program
A Climate-KIC az Európai Unió éghajlatváltozással kapcsolatos innovációs kezdeményezése. A KIC a Knowledge and Innovation Community (Tudás- és Innovációs Közösség) elnevezés rövidítése, a program fő tevékenysége a klímaváltozás megakadályozását segítő folyamatok támogatása, a tiszta technológiák ösztönzése. Ebben az évben a párizsi klímakonferenciára készülve hirdették meg júniustól decemberig, 28 héten át tartó JourneytoParis programjukat, melynek keretében minden héten más ország innovatív kezdeményezései kerülnek reflektorfénybe.

Kép forrása / Szerző: J.Klotz

Így működik a víztisztító
Ami a találmányt illeti: az eljárással naponta 3300 gallon (12 491 liter) ivóvizet lehet előállítani, de a termelt energia és víz mennyisége a cég oldalán élőben is nyomon követhető. Az olcsón előállítható ivóvíz megfelelő alternatívát jelent a vízhiánnyal küzdő területeknek, miközben nem jár üvegházgáz-kibocsátással.

Az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy megtalálják a megfelelő megújuló energiaforrást, mely elég erős ahhoz, hogy működtesse a rendszert. Önmagában a szélenergiával és a napenergiával is az volt a baj, hogy nem tudta biztosítani a szerkezet folyamatos működését, mely a fordított ozmózishoz kell – ezen az elven működik ugyanis a gépezet.

A legegyszerűbb fordítottozmózis-alapelvű víztisztító berendezések háromfokozatúak. 1. A polipropilén előszűrő eltávolítja a lebegő szennyeződéseket, homokot, rozsdát. 2. Az aktívszén-szűrő eltávolítja a vegyi anyagok jelentős részét. 3. A molekulaméretű ozmózismembránon már csak a tiszta víz képes átjutni. Megszűri a vírusokat, baktériumokat, idegen kémiai és vegyi anyagokat, nehézfémeket, illetve toxikus, radioaktív vagy rákkeltő anyagokat.

Végül azt a megoldást találták, hogy magának a víznek az energiájával és a gravitációnak az erejével egészítik ki a nap és a szél erejét, az árapályerőművekhez hasonlóan. Egy magasabban lévő víztárolót helyeztek el úgy, hogy a nyomás alatt lévő tengervíz egyenesen az ozmózismembránon áramoljon keresztül. A honlapjukon részletes ábrával magyarázzák el a működési elvet.

Ahol jól jönne egy ilyen
Ivóvízből sok partmenti területen van hiány, mint amilyen a Brit Virgin-szigetek is, ahol elsőként szerelték fel a szerkezetet, miután Indonéziában letesztelték 2012-ben. Sok partmenti településen nagyon drága az ivóvíz, tehát ez a lehetőség, mely egyben az árcsökkenést is jelenti, igencsak felkeltheti a szállodák és a tervezők reményei szerint a helyi önkormányzatok figyelmét is.


Kép forrása: A beágyazott youtube videó

 

forrás: www.climate-kic.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai