A nyúl nem játékszer! - A felelős nyúltartásra hívják fel a figyelmet az állatvédők

Hír

2021/03/27

Még mindig népszerű a családok körében húsvétra élő kisállatot - nyulat, kiskacsát - ajándékozni a gyerekeknek. Azonban ezekre is ugyanolyan állatvédelmi törvények vonatkoznak, mint nagyobb társaikra: megfelelően gondoskodni kell róluk, egy nyúl esetében akár 10 éven keresztül is.

A nyúltartás sok örömmel jár, de egy felelős gazdanák mérlegelnie kell, hogy pontosan miért szeretne állatot tartani és meg kell fontolnia, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást.

Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet és már előre tudni kell, ki gondoskodik majd róla, ha a család például nyaralni megy. Jó, ha előzetesen mindenki rendelkezik az állattal kapcsolatos ismeretekkel is. Sokan gondolják ilyenkor úgy, hogy a kisállatot gyermeküknek veszik, de a felelősség, a gondoskodás feladata mindig a szülőké, hiszen egy gyermek még nem tud hosszú távon folyamatosan gondoskodni egy kisállatról - különösen nem betegség esetén.

Kiss-Csillag Bea, az Állatmentő Liga munkatársa elmondta: "Még mindig sokan vásárolnak húsvétra nyulat, kisállatot gyermeküknek, azonban pár napnál tovább nem tűrik meg őket a lakásban. Ha egyáltalán túlélik a kisállatok. Sokan egyfajta kölcsönzőnek tekintik az állatkereskedéseket, abban bízva, hogy később visszaveszik tőlük a feleslegessé vált állatokat. Jó esetben menhelyeket keresnek fel, és a kisállatok nem a szabadban, a fazékban vagy a kukában végzik."

Az állatvédelmi törvény előírja, hogy a gazda köteles az állat elhelyezéséről, táplálásáról, felügyeletéről, tisztán tartásáról, szükség esetén pedig a gyógykezeléséről is gondoskodni. Ez érvényes minden állatfajra, a haszonállatokra és az olyan kedvtelésből tartott kisállatokra is, mint a nyúl vagy csibe, kiskacsa - utóbbiak szintén kedvelt húsvéti meglepetések, ám a törékeny kismadaraknak kevés esélyük van a túlélésre az óvatlan gyermekkezek között.

Nyúlvédelmi kampány az álatkertben

Minden évben, húsvét közeledtével a budapesti állatkert is kampányt indít. Mint írják, az állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi vagy bármilyen más állat megvásárlását. Az intézmény tanácsokkal segíti a felelős nyúltartást, amelyről az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A zoopedagógiai programkínálatában pedig olyan tanulmányi csoportoknak szóló foglalkozások szerepelnek, amelyek témája a házikedvencekkől való felelős törődés.

Az állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál azoknak, akik nem vásárolnak élő állatot, például a nyuszisimogatást, amely a járvány miatt szünetel, de az állatok jelképes örökbefogadására most is van lehetőség. Április 1-ig az Állatkerti Alapítvány húsvéti képeslapküldő szolgálata is várja az érdeklődőket, az alapítvány Facebook-oldalán pedig a nagy nyúlnévválasztó játékon lehet részt venni.


Képek forrása: 1. pexels.com / Pixabay; 2. commons.wikimedia.org / Greg Hewgill

forrás: MTI
Ön kapott vagy vásárolt már élő kisállatot húsvétra?

A rovat új hírei

Hasonló

Húsvéti süticsoda

Pop Cake, a pálcára szúrt sütigolyó, amely különböző színes bevonatokkal van díszítve.