A gyógyszergyártók fizették a hazai gyógyszertámogatás egyötödét 2015-ben

Hír

2016/03/29

Az OEP legújabb adatai alapján a hazai patikai forgalmazású gyógyszerekre fordított támogatási összeg 2015-ben – az egyedi méltányossággal támogatott gyógyszerekkel együtt - 310,6 milliárd forint volt. Ennek megközelítőleg az ötödét, 65 milliárd forintot a gyógyszergyártók befizetéseiből fedeztek.

Bár a gyógyszergyártók 2015-ben 8 milliárd forinttal többel járultak hozzá a magyar lakosság gyógyszerkiadásainak finanszírozásához, mint 2014-ben, még mindig számos innovatív, a ma használtakhoz képest hatékonyabb vagy kevesebb mellékhatással rendelkező terápia vár támogatásba történő befogadásra – azaz ezen hatóanyagok jelenleg nem, vagy csak korlátozottan érhetőek el a magyar lakosság számára.

 

A gyógyszerkassza alakulása 2015-ben*

(patikai vényköteles gyógyszerek támogatása, egyedi méltányossággal támogatott gyógyszerekkel együtt)

 

Bruttó gyógyszerkassza 310.641,1 millió Ft

Gyártói befizetések 65.259,63 millió Ft

nettó gyógyszerkassza 245.381,47 millió Ft

*forrás: OEP adatai alapján, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

 

Egy jó példa a gyógyszerinnováció eredményeire az a melanoma kezelésére kifejlesztett, legújabb generációs terápia, mely egy egészen újszerű megközelítéssel, az immunrendszerre hatva pusztítja el a tumor sejteket, és teheti ezáltal gyógyíthatóvá ezt a korábban nehezen kezelhető betegséget. Jimmy Carter esete a közelmúltban bejárta a világsajtót, aki 91 éves korában, egy ilyen kezelésnek köszönhetően gyógyult meg a melanomából.

Az OEP adatai alapján 2015-ben csak három új, daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló innovatív terápiát fogadott be a társadalombiztosító. Ezeken kívül 14 féle másik onkológiai gyógyszerhez hozzá lehetett ugyan jutni, de csupán úgynevezett egyedi méltányossági kérelemmel, ami egy igen bonyolult és bürokratikus eljárás, ráadásul így csak korlátozott számú beteg juthat kezeléshez. Tavaly körülbelül összesen 1000 beteg kapott e módon segítséget.

Az elérhető új gyógyszerek száma azonban messze elmarad a lakosság egészségi állapota alapján kívánatostól. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének véleménye szerint a gyógyszertámogatási rendszer hosszú távú fenntarthatóságához mind a betegek, az állam, és a gyártók számára is előnyösebb lenne az innovatív gyógyszerek támogatásba kerülését kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé tenni. Ehhez figyelembe kell venni a népegészségügyi trendeket és egyszerűsíteni a betegeknek a megfelelő gyógyszerhez, a megfelelő időben történő hozzájutását.

Sajnos a gyógyszertámogatásra előirányzott keret egyelőre nem tud lépést tartani a kutatás-fejlesztés eredményeként bevezetett új, a korábbiaknál hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszerek iránti – és a hazai kedvezőtlen egészségügyi mutatók szerint megalapozott – igénnyel. Hazánkban a patikai gyógyszer-közkiadások GDP-hez viszonyított aránya 0,76% volt 2013-ban, ami mind az európai, mind a Visegrádi országok között is alacsonynak számít.

Több, nálunk még befogadásra váró innovatív terápiáról elmondható, hogy még a V4 országok között is utoljára lesz majd elérhető a lakosság számára. A problémát hangsúlyozza, hogy egészséggazdasági becslések szerint évi közel 100.000 pácienssel több jelenhet majd meg az egészségügyi ellátásban, mint korábban, mivel az úgynevezett Ratkó-generáció tagjai most érik el azt a kort, amikor várhatóan rendszeres gyógyszerszedőkké válnak.

A hazánkban be nem fogadott készítmények közül többről elmondható, hogy más országban bizonyított hatékonyságú és elsőként választandó célzott terápia lenne az adott terápiás területen, ami jellemzően gyógyíthatatlan betegségre és súlyos, életet veszélyeztető állapotra biztosítana új és hatékonyabb kezelési megoldást. A támogatásba itthon be nem fogadott gyógyszerek közül összesen 29 készítmény onkológiai megbetegedés kezelésére szolgál, melyből 25 új, még nem támogatott hatóanyag. Az új készítmények többek között a vastag- és végbélrák, továbbá a pajzsmirigy, a prosztata, a gyomor, a hasnyálmirigy, a tüdő, az emlő, a női nemi szervek (méhnyakrák) és a bőr daganatos megbetegedéseire nyújtanak a mostaninál hatásosabb kezelési megoldást. A 29 onkológiai készítmény mellett új terápiák várnak befogadása többek között a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az epilepszia és a COPD hatékonyabb gyógyítására.

A folyamatos gyógyszerfejlesztés nem csak új, hatásosabb terápiákat hoz létre, hanem arra is figyelmeztet, hogy a betegségek kezelésében a jól bevált régi megközelítések is megújíthatók. Azonban a legkorszerűbb készítmény sem képes csodát tenni, ha későn kapja meg azt a beteg. Egészségünk a legnagyobb értékünk, ez érdemli meg a legtöbb figyelmet és az innováció legújabb eredményeit!


forrás: vmkomm

A rovat új hírei

Hasonló