A legjobb ruhaszárítási módok beltérben

Magazin

2015/01/15

Cikkünkben arra adunk néhány ötletet, hogyan ellensúlyozhatjuk a ruhaszárítással kapcsolatos nehézségeket.

Míg a napsütésben egy pillanat alatt megszáradnak a ruhák, főleg, ha van lehetőségünk a szabad levegőre teregetni, addig télen bizonyos nehézségekkel kell számolnunk, különösen akkor, ha a lakásunk nem szellőzik jól, vagy épp túlságosan is huzatos. Cikkünkben arra adunk néhány ötletet, hogyan teregessük a nedves ruhákat, ha a körülmények nem ideálisak.

Általában javasolandó, hogy reggel mossunk és teregessünk, mert napközben többnyire melegebb van, és nagyobb eséllyel csípjük el a napsugarakat is. Ha nehezen száradnak a ruhák, illetve a szárítónak csak bizonyos részét éri a meleg, érdemes megforgatnunk a ruhákat. Mindenképp úgy teregessünk, hogy legyen hely a ruhák között. A száradási folyamatot vasalással is akár meggyorsíthatjuk.

Fregoli
A fregoli a legjobb megoldás, ha meleg és jól szellőző fürdőszobánk van. Különösen azért, mert nem foglal helyet az életterünkből, és mivel a meleg felfelé száll, megfelelő hőmérsékletet biztosíthatunk a száradó ruháknak. Aki szokott barkácsolni, akár saját kezűleg is készíthet ilyen alkalmatosságot néhány léc és és kötél segítségével, esetleg kiselejtezett polcból vagy létrából.Mozgatható, összecsukható ruhaszárító - használható bárhol
A legtöbb háztartásnak elengedhetetlen kelléke az összecsukható ruhaszárító. Ha inkább nedves, dohosodásra hajlamos a fürdőszoba, jobban járunk a hordozható szárítóval, melyből igényeink szerint választhatjuk ki a méretet és a formát. Előnye, hogy ha nem használjuk, kevés helyet foglal, ha teregetünk, akkor pedig odatehetjük, ahol a száradásnak a leginkább kedvez a klíma: a lakás legmelegebb részére, például a fűtőtest mellé, vagy oda, ahol a legtöbb a nap és a legjobb a szellőzés. Létezik kerekes és design változat is, és akaszthatunk rá vállfát is, valamint száríthatjuk rajta fektetve a ruhákat, ha nem akarjuk, hogy a vizes pulcsi anyaga kinyúljon.Falra szerelt ruhaszárítók
Ha megtaláltuk a lakásnak azt a pontját, mely ideális a száradáshoz, lenyitható ruhaszárítót is szerelhetünk a falra, sőt, kihúzható, illetve kitekerhető változat is létezik.

A vállfa
A vállfa jól bevált módszer akkor, ha nincs hely a szárítón, nem akarjuk, hogy gyűrött, vagy a szárítókötéltől csíkos maradjon a ruha, illetve szűkös a hely a lakás legmelegebb pontjain. Amennyiben több inget mostunk egyszerre, görgős ruhatárolóra is kiakasztgathatjuk őket.

Törölközőszárító radiátor
A ruhaszárítóvá kialakított radiátor igazán hiánypótló találmány, mert két legyet üthetünk vele egy csapásra, és hamar megszáríthatunk rajta több, kisebb ruhadarabot. Persze, a sima radiátorra is teregethetünk, de ügyeljünk rá, hogy az ne legyen túl forró, és időben levegyük a ruhát. Számoljunk azzal is, hogy ilyenkor jobban párásodik a helyiség. Beszerezhetünk a radiátorra akasztható, kisebb, fém ruhaszárítót is.Csipeszek
A csipeszes zokniszárító praktikus elem lehet, mert így a sok, kis ruhadarab nem veszi el a helyet a többi ruhától a szárítón, kis helyen is elfér. Akár sajátkezűleg is elkészíthetjük, ha van néhány csipeszünk és egy keretünk hozzá, például kép- vagy szitakeret, esetleg vödör karimája.

forrás: thecrunchychicken.com, apartmenttherapy.com, greenlivingideas.com, littlelucylu.com

A rovat új hírei