A szívószálak óriási környezeti károkat okoznak - Mondjunk NEMet rájuk!

Hír

írta: Admin
2017/07/30

Itt a nyár és eljött a limonádék, jeges kávék, hideg sörök, szörpök ideje…. és a szívószálaké. Számos vendéglátóhelyeken kérés nélkül teszik bele az italba ezt a régebben még luxusnak számító terméket. Persze vannak esetek, amikor megalapozott a használata, például amikor valaki nem tud felülni, mert beteg vagy a fogzománcait kívánja megvédeni, esetleg különleges koktélok esetében, ahol egyszerre kell inni a két réteget, de a legtöbb esetben (pl. egyszer használatos poharak esetében) ez egy értelmetlen divat, vagy egy túlzásba vitt higiéniai intézkedés.

Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet.

A Felelős Gasztrohős is számolgatott egy kicsit. Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 db szívószállal kalkulálnának vendéglátóhelyenként, az 499 200 000 darabot jelent évente. Tehát a magyarországi vendéglátóhelyek évente termelnek 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot. Ez az érték pedig még nem tartalmazza a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat…

De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban. Az általában polipropilénből előállított szuperkönnyű szálat a legkisebb szellő is könnyen felkapja és mivel lebeg a vízen a csatornákon, folyókon keresztül jut el a tengerekbe, ahol egy meglehetősen sokkoló videó szerint akár egy teknősbéka orrában is landolhat. Előszeretettel fogyasztják el halak és tengeri madarak is. Megéri ez nekünk? Van akkora élvezeti faktora a szívószál használatának, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk?

Augusztus 1-én újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány. Célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.

A hónap során a civil szervezet Harcsa Veronikával közösen az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat; a vendéglátóegységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába. A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a facebookra vagy az instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel. A fődíj - egy két fős vacsora - mellett további ajándékokat is sorsolnak a szervezők. “Szívesen álltam a kampány mellé, mert szerintem is teljesen felesleges szívószállal inni mindent! Meggyőződésem, hogy az apró tettekkel lehet változást elérni, és így lehet hatni a körülöttünk lévőkre is: lépésenként. Én egyébként mindenhol próbálom csökkenteni a hulladékomat, utazás közben is figyelek rá például, hogy legyen nálam mindig kulacs.“ - mondta Harcsa Veronika.

A civil szervezet kéri a lakosságot, hogy idén nyáron mérsékeljék a szívószál használatot és barátaik, ismerőseik figyelmét is hívják fel a szívószál használat kedvezőtlen környezeti hatásaira. A szervezet a legaktívabb résztvevőket értékes nyereményekkel díjazza. Azok között, akik augusztusban posztolnak a saját facebook vagy instagram oldalukra fényképet a szívószál nélküli italukról, és melléírják a  #szívószálmentes hashtaget, egy 10.000 Ft értékű két személyes vacsorát és egy 6 darabos újrahasználható fém szívószál csomagot sorsolnak ki.

Idén nyáron különös összefogás tanúi lehetünk. A londoni Soho kerületből eddig 72 étterem vállalta, hogy csak kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat. A kaliforniai Berkeley városában rendeletileg tiltották be az eldobható szívószálat, közben aláírás gyűjtés folyik a sydney-i strandokon használt szívószálak betiltása érdekében. Tengerpartunk ugyan nincs, de Balaton, Duna és Tisza partunk igen, és itt ugyanolyan károkat okoz az élővilágban a vízbe kerülő szívószál.
Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek nagy része is vállalta a Soho-beli kihívást. Az alábbi helyeken augusztusban csak akkor kapunk szívószálat, ha ezt külön kérjük:

 • Larus Étterem
 • Doblo Wine & Bar
 • Fruccola Arany János utca
 • Fruccola Kristóf tér Törökméz
 • Hatpöttyös Étterem
 • Reggeli
 • Mártogatós
 • Pántlika
 • Funky Pho
 • Czakó kert
 • Pohárszék Bor & Kávé
 • Szimpla Háztáji

 

forrás: Felelős Gasztrohős Alapítvány

A rovat új hírei

Hasonló