Az elemek negyede nem felelt meg a túl magas nehézfémtartalom miatt

Hír

írta: MTI
2021/11/18

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendszeresen végeztet vizsgálatokat, mennyire felelnek meg egyes termékek a környezetvédelmi előírásoknak. Most negyvenféle terméket vettek górcső alá. Az eredmény: kilenc típusú elem forgalmazását betiltotta a fogyasztóvédelem.

Az ITM Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma fele-fele arányban vizsgált gombelemeket és szén-cink vagy alkalikus elemeket. A környezet védelme érdekében Magyarországon 2013 óta tiltott a higanyból és kadmiumból a jogszabályban rögzítettnél többet tartalmazó elemek forgalmazása. Ha egy árucikkben ólomból található meg a határérték feletti mennyiség, ezt az előírások szerint jelölni kell.

Az ellenőrzés eredményeként a vizsgált termékek negyedét érte jogos kifogás. A szén-cink és alkalikus elemek közül négy kadmium-, a gombelemeknél pedig öt higanytartalma haladta meg a forgalmazási határértéket. Egy esetben az ólomtartalmat nem jelölték szabályosan a címkén. A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában innen tölthető le.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: "A hatóság nyomon követéssel azonosítja be a termékek tiltott forgalmazásáért és az elégtelen tájékoztatásért felelősöket. A túlzott nehézfémtartalmú elemeket kivonják a forgalomból, hogy ne jelentsenek környezetvédelmi kockázatot. A tapasztalatok szerint érdemesebb a közismert márkákból válogatni, a nevesebb gyártók termékeivel semmiféle baj nem volt. A fogyasztóvédelem éberségét mindenképpen indokolja, hogy idén már egy korábbi vizsgálatban váratlan helyen, egy hajszínezőben is határérték feletti mennyiségű ólmot találtak."


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Roberto Sorin


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló