Folttisztítás házilag

Magazin

2013/07/09

Számos házi praktika alkalmazása - amellett hogy "öko" - pénztárca kímélő is. Ezúttal a foltok eltávolítására mutatunk néhány egyszerű példát.

Ecet: Toll okozta foltra, ragasztónyomra, valamint általános tisztításra
Az ecet a karbonsavak csoportjába tartozó savas vegyület. A vegyiparban fontos oldószerként funkcionál, ugyanakkor szinte minden háztartásban megtalálható. Vízzel higítva olyan foltokat is eltávolít, mint például a ruhán maradt toll-, vagy ragasztónyom, de általános tisztításra is használhatjuk otthonunkban. Mártsuk bele a foltos részt az ecetbe, dörzsöljük át vele, és pár perc múlva öblítsük ki az anyagot.

Aludttej: A fű, rozsda, színes gyümölcsök által okozott foltokra
Szokatlan módszernek tűnhet, pedig az aludttej még a makacsabb foltok tisztítására is alkalmas. Ha tehát a boltban vásárolt tej már nem iható, semmiképpen sem szabaduljunk meg tőle. Öntsük a foltra az aludttejet, hogy az anyag beszívja, pár órára hagyjuk is rajta a biztos hatás érdekében. Ezután öblítsük át lehetőleg meleg vízben.

Citrom: A tea és kávé foltok tisztítására
A citrusfélék csoportjába tartozó déli gyümölcsöt számos módon használjuk fel mindennapjainkban- segít a megfázási tünetek kezelésében, C-, B1 vitamint tartalmaz, ásványi anyagaiban pedig megtalálható a foszfor és a kálium. A citromsav természetes savként elsősorban a bomlástermékeket oldja. Akár tea, vagy a textilre régebben rákerült folt tisztítására, illetve szagtalanításra is alkalmas. Úgy érhetjük el vele a legjobb hatást, ha átdörzsöljük a citrom levével az anyagot, majd körülbelül 10 perc múlva langyos vízben átöblítjük.

 

A rovat új hírei