Hatékony gyógymódok köhögés ellen

Hír

2014/01/30

A megfázás, illetve egyéb allergiás betegség tünete a köhögés, mely gyakran hirtelen, vagy akár hosszabb szakaszokon keresztül ismétlődően lép fel. Általában környezeti szennyezés, vagy vírus által alakul ki. Néhány egyszerű módszerrel csillapítható a köhögés.

A köhögés az intenzitástól függően két - három hétig is eltarthat. Elsődleges cél a nyák eltávolítása a szervezetből. A köptetőszerek segíthetik ugyan a felszakadást, de alkoholt (etanolt) tartalmaznak és csak négyéves kor felett ajánlatos a használatuk.

Kakukkfű
Az orvosi pemetefüvet - más néven kakukkfüvet - leginkább vágott, morzsolt formában forgalmazzák. Jellemző rá, hogy erős kámforos aromával rendelkezik, kitűnő étvágygerjesztő, frissítő és köhögéscsillapító hatással bír. A kakukkfűből vegyünk egy evőkanálnyi mennyiséget, forrázzuk le körülbelül három deciliter vízzel. Az elkészült teát mézzel, vagy más édesítővel ízesíthetjük.
Elősegíti a hurutos váladék felszakadását, illetve a köhögés csillapítását. Napota 1-2-szer ajánlatos inni a főzetből.

Vörös szilfa
A szilfa a rózsavirágúak családjába tartozik, leggyakrabban a mezei szilt használják, több fajtáját kertészetekben nemesítik. A vörös szil jellemzője, hogy csillapítja a köhögést és a hörghurutra enyhítő hatással bír. Forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított szil növényt egy csésze forró vízzel. A vízben ázva gélszerű anyaggá válik, amely fogyasztás után bevonja a garat- és gégenyálkahártyát, csillapítva ezzel a köhögési ingert.

Hársfavirág
A növény illóolajban, cseranyagban, valamint antibakteriális hatású flavonoidokban gazdag. Fél liter forró vízzel forrázzunk le két evőkanál szárított hársfavirágot, majd hagyjuk állni tíz percig és szűrjük le. Csillapítja a lázat, valamint csökkenti a köhögési ingert.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.


forrás: femina.hu, blog.egeszsegeseletmod.hu, noiportal.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei