Környezettudatos innovatív pályázatot indít a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottsága

Hír

2021/03/02

Február 22-én kezdetét veszi a WGSM csapatának környezetvédelmi ötletversenye. A jövő januárban megrendezendő torna magyarországi szervezői az első hazai zöld Eb megvalósítását tűzték ki célul. Ennek az elképzelésnek a megalkotásához keresnek olyan vállalkozó kedvű fiatalokat, akik érdeklődnek a fenntarthatóság iránt, érzékenyek a környezeti kérdésekre és kreatív megoldásokkal csatlakoznának egy környezettudatos rendezvény megvalósításához. A zsűri tagjai: Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Papp László, Debrecen polgármestere, dr. Bíró Szabolcs, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság magyarországi szervezőbizottságának vezetője, Székely Márton, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa, dr. Virág Annamária, a Klímainnovációs Közösség képviselője és Puskás Péter énekes, színész lesznek.

A pályázatra elsősorban olyan innovatív projektjavaslatokat várnak, melyek segíthetnek csökkenteni az Európa-bajnokság, valamint a kísérőrendezvények karbonlábnyomát. A program részét képezi a sportesemények zöldítésére irányuló workshop, az ötletek kidolgozását segítő továbbképzés, a sportlétesítményekkel foglalkozó szervezetek bevonása, valamint sportmárkákhoz és sporteseményekhez kapcsolódó startupok előadásai is.

A versenyre 2-5 fős, középiskolásokból, főiskolásokból, egyetemistákból, fiatal munkavállalókból és innovátorokból álló csapatok jelentkezését várják. Nem feltétel, hogy szakirányú intézmény tanulói vagy hallgatói legyenek a csapatok tagjai, a pályázat mindenki számára nyitott.

Márciusban egy workshop keretein belül kezdődik meg az ötletbörze a rendezvény partnereinek, illetve sportszervezetek bevonásával. A legjobb 15 pályázatot benyújtó csapat áprilisban újabb workshopon vehet részt, ahol konkrét és célzott segítséget kapnak az ötletek minél professzionálisabb kidolgozásához.

Április végén egy egész versenynapon méretnek meg egymással a résztvevő csapatok. Az első helyezett ötletet megvalósítását – a pályázóval közösen, valamint az Európa-bajnokság szervezőcsapata és a partnerek segítségével – 2021 májusától kezdik meg.

A különdíjazottakra az alábbi nyeremények várnak: automatikusan felvétel a Klímainnovációs Közösség egyik greentech inkubációs startup programjába; tárgynyeremények az Európa-bajnokság együttműködő feleinek révén; mérkőzésjegyek és sok más meglepetés.

A Watch Games. See More. brand Do More. albrendjével már több helyen találkozhattak az érdeklődők. Az Európa-bajnokság magyarországi szervezőinek elkötelezett célja, hogy szemléletet formáljanak a rendezvényen keresztül: a kézilabdát, a sportot éppúgy népszerűsítik, mint a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot. A sport a kitartásról, a rengeteg munkáról, a szorgalomról és a hosszú távú célok kitűzéséről szól. Ez a szemlélet tökéletesen egybecseng a fenntartható fejlődés alapjaival, a hosszú távú gondolkodás, az előretervezés, adott esetben a rövid távon előnyösebbnek tűnő alternatívák elutasítása, a hosszú távú célok megvalósítása érdekében. Ezt a személetet hivatott képviselni a Do More. albrand.

Korábban megvalósult már a Watch Games. See More. és WWF Magyarország közös környezeti rekonstrukciója, melynek segítségével ellensúlyozzák a 2022-es tornán résztvevő csapatok utazásával járó szén-dioxid-kibocsátást, valamint igyekeznek zöldebbé tenni a fesztivált.

A Do More program további környezettudatos programjairól az alábbi linken található még több információ: www.watchgamesseemore.hu/rajongo/do-more


Képek forrása: 1. unsplash.com / Nikola Jovanovic; 2. watchgamesseemore.hu

forrás: EHF EURO 2022 Press

A rovat új hírei