Mire képes egy cseppnyi (ön)bizalom?

Hír

2016/04/09

Az elmúlt évek alatt a magyarországi háziorvosi praxisok ötöde már résztvevője volt a 2012-ben útjára indult Cseppnyi Önbizalom - Kontinencia Betegedukációs Programnak. A kezdeményezők megkérdezték azon résztvevő háziorvosok és szakdolgozók véleményét a programról, akik tevékenyen részt vállaltak abban, hogy megszólítsák, tájékoztassák, és megfelelő kezelésben részesítsék a vizelettartási zavarral küzdő érintetteket.

A szervezők a program szakmai támogatóival karöltve, több háziorvost és szakdolgozót szólítottak meg. Arra kérték őket számoljanak be arról, hogy milyen tapasztalataik voltak a program során, mennyiben segítette a Program a munkájukat, és hogyan alakult a kapcsolatuk betegeikkel a későbbiekben.

A programban résztvevő háziorvosok elsősorban azt emelték ki, hogy „a programnak sikerült egy olyan intim problémát megoldani, ami az érintett, vagy egy család számára hosszú évek óta megoldhatatlan problémának látszott. Ezzel az a bizalom, amely egy páciens, egy család és a háziorvos között kialakul, elmélyülhet, és olyan problémák, olyan betegségek megoldásához hozzásegíthet, amely bizalom nélkül nem megoldható.”

A szakdolgozók a program eredményességének kulcsát az őszinte, nyílt kommunikációban látták: „A program lehetővé tette, hogy a betegek merjenek beszélni a vizelettartási problémáikról – miután a kérdéseinkkel nevén neveztük a dolgokat.”

Kivétel nélkül minden megszólaló a legfontosabb eredménynek a vizelettartási zavart övező mély hallgatás megtörését tartja. A tény, hogy megnyíltak és segítséget kértek azok az érintett betegeik, akiket a betegség olyan tevékenységekben is akadályoz, mint a közlekedés, vagy részvétel a társasági életben.

A véleményekről és tapasztalatokról szóló összefoglaló videó:

A vélemények összecsengenek a program indításakor kitűzött célokkal. A már rekordszámú praxist és érdeklődőt elérő edukációs program hozzájárult a még nem ellátott inkontinens betegek felismeréséhez, az érintettek megszólításához. A praxisok rendelkezésére bocsátott tájékoztató- és szóróanyagok segítettek abban, hogy bátorítsa az érintettek, hogy merjenek beszélni a problémájukról és szakemberhez forduljanak.

Külön öröm, hogy a program hatásaként sikerült mélyebb és bizalmasabb kapcsolatot kialakítani az orvosok, a szakdolgozók és a betegek között.

További információ a programról az alábbi linken elérhető, a kezdeményezők továbbra is várják a praxisok jelentkezését a programba, amit az alábbi linken tehetnek meg.

 

forrás: vmkomm

A rovat új hírei

Hasonló