Óraátállítás! - mindjárt itt a nyári időszámítás

Hír

írta: ecolounge
2017/03/25

Holnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani, ezzel a módszerrel Magyarország 1980 óta spórol energiát.

Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni. Hazánkban - ugyancsak energia-megtakarítási okokból - 1985 óta folyamatosan, évente kétszer állítjuk át az órát.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) összesítése szerint a nyári időszámítás ideje alatt körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság, amely körülbelül egy közepes méretű város teljes éves energiafelhasználásával egyezik meg (30-40 ezer háztartás éves fogyasztása), és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját"

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Sokak szerint az óraátállítás felesleges, mivel az este megspórolt energiát a reggeli fogyasztás úgyis kiegyenlíti, sőt, a légkondicionáló berendezések elterjedése miatt valójában a teljes évre vetített fogyasztás több (a klímaberendezések nyári energiarekordjáról erről itt olvashat). Az pedig tudományos berkekben is elfogadott tény, hogy az óraátállítás  egészségkárosító lehet, mivel megzavarja a szervezet biológiai óráját (akárcsak egy időzónaváltással járó repülőút), ezért az átállítást követő napokban sokan kialvatlanok lesznek, és ennek tudható be, hogy megnő a halálos közúti balesetek száma.
A VEOL egy korábbi cikke szerint segíthet, ha megfelezzük az átállítást. "Hétvégén a megszokottnál fél órával korábban feküdjünk és keljünk, így hétfőre már csak félórányi sokk marad a szervezetnek. Ez a megoldás főleg azoknál válik be, akik mindennap pontosan ugyanakkor alszanak el és ébrednek fel. Mindenesetre az átállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezet, így csak ritkán tapasztaljuk a biológiai óra zavarát."

forrás: MAVIR, MTI

A rovat új hírei

Hasonló