1861-ben már valaki leírta az űrutazás tervét

Hír

írta: MTI
2015/10/12

A korábban véltnél 40 évvel korábban írta le a rakétával indított űrutazás tervét egy kanadai egyetem vezetője.

William Leitch presbiteriánus lelkész, a kingstoni Queen's Egyetem ötödik igazgatója 1861-ben részletesen vázolta, hogyan érhető el a világűr rakéta segítségével.

Eddig a történészek a modern rakétatechnika és űrkutatás elméleti megalapozójának az orosz Konsztantyin Ciolkovszkijt és az amerikai Robert Goddardot tartották. Ciolkovszkij elméletét 1903-1914 között tette közzé több művében. Goddard 1909-ben kezdett foglalkozni a folyékony hajtóanyagú rakétákkal. Mindketten azt vallották, Jules Verne francia tudományos-fantasztikus regényíró inspirálta őket. Godwin űrkutatás-történész szerint azonban Leitch négy évvel azelőtt publikálta nézeteit, mielőtt Verne híres regénye, az Utazás a Holdba megjelent volna. A regény hősei ágyúgolyót akarnak fellőni a Holdba, az űrlövedéknek három utasa is akad.

Leitch tiszteletes tudományos leírása a rakétakilövés alapelveiről 1861-ben jelent meg egy edinburghi újságban, de szerepelt az 1862-ben publikált, God's Glory in the Heavens (Isten dicsősége a mennyekben) című könyvében is. Godwin szerint Leitch tudós volt, aki megjósolta, hogy a világűr légüres terében a rakéta lenne a leghatásosabb, ezért "kétségkívül megérdemli, hogy helyet kapjon az űrkutatás történetében".

Godwin elméletének kulcsa, hogy Leitch tudós volt, leírása nem egyszerű találgatásokon nyugszik. Őt nem a tudományos-fantasztikus irodalom, hanem a nagy teljesítményű teleszkópok, a Londonban gyártott, új, tűvel stabilizált lövedékek és Newton munkái inspirálták - idézte Godwin írását a The Commercial Space Blog.

Leitch fiatalon halt meg, kiadója 1878-ban tönkrement. Könyve címét az utolsó pillanatban változtatták meg, minden csillagászati utalástól megfosztották, így az utókor a könyvtárban a teológiai könyvek között találhatta csak meg, neve és műve feledésbe merült, pedig elmélete négy évtizede nyomtatásban volt már, amikor Ciolkovszkij és Goddard munkái megjelentek.

A történész kutatása a Space Library online portálon jelent meg, The Frist Scientific Concept of Rockets for Space Travel (Az űrutazáshoz való rakéták első tudományos elmélete) címmel.


forrás: MTI

A rovat új hírei