Kezdetét vette az éghajlatváltozás megfigyelésének új korszaka

Hír

írta: ecolounge
2023/10/14

Október elején egy új, csúcstechnológiával felszerelt brit műhold küldte vissza első képeit a Föld felszínének hőingadozásairól. A képek rávilágítanak a hő-infravörös műholdakban rejlő példátlan lehetőségekre, amelyek a jövőben nélkülözhetetlen eszközök lesznek a városi "hő-stressz", az ipari energiapazarlás és szennyezés, az erdőtüzek és más éghajlati események közel valós idejű megfigyelésében.

A Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) által épített HOTSAT-1 - amely a hőkamerás képalkotó képességeiről kapta a nevét -, még 2023 júniusban állt pályára a SpaceX rakétájával a kaliforniai Vandenberg Űrkutatási Bázisról, majd oktőber 6-án küldte első képeit.

A középhullámú infravörös kamerával felszerelt műhold a legnagyobb felbontású kereskedelmi hőérzékelőt hordozza a Föld körüli pályán, amely lehetővé teszi, hogy akár 3,5 méteres átmérőjű forró és hideg hőmérsékleti paramétereket is nyomon kövessen.

A műhold hőtérképeit - képeket és videókat - széles körben, de különösen az éghajlattal kapcsolatos kérdésekben lehet majd alkalmazni. Lehetővé teszik majd például a várostervezők számára, hogy megértsék az egyes épületek, irodák és gyárak hőmérsékleti profilját, meghatározva így az energiapazarló és jobb szigetelésre szoruló infrastruktúrát. Az adatok a pénzügyi és a biztosítási szektor - sőt, a hadsereg - számára is biztos, hogy felvilágosítást nyújtanak, mivel megmutatják, hogyan változik egy helyszín hőmérséklete az idő múlásával. Az új technológia tehát - a fenntarthatósági célokat is elősegítve - a megalapozott döntéshozatalhoz használható adatok szolgáltatásával számos iparágat forradalmasíthat.

Íme néhány példa (piros a meleg, kék a hűvösebb hőmérséklet)

Kanada

A képek narancssárga színnel ábrázolt aktív tűzfrontokat mutatnak (ebben az esetben 2023. július 28-án), lehetővé téve a katasztrófavédelmi szervezetek számára, hogy megjósolják a tűz terjedésének sebességét és a lehetséges útvonalát. A füstös utóhatás világoskék árnyalattal ábrázolva mutatja be a tüzek pusztító nyomában maradt felperzselt területeket.

A jelenlegi műholdak által jellemzően gyűjtött korábbi képekkel ellentétben a SatVu képei egyedülálló módon a nagy felbontású infravörös hullámhosszokat használják. Ez a különleges perspektíva sokkal nagyobb felbontású képet ad a területről, amelyet a látható hullámhosszon áthatolhatatlan füst nem takar. Ez, valamint a rögzített videóból származó, az irányra és a sebességre vonatkozó betekintés azt jelenti, hogy a tűzoltók a kisebb rejtett tüzek azonosításával és eloltásával jobban tudják biztonságosan kezelni a tűzfrontot. Az infravörös hullámhossz másik nagy előnye, hogy éjszaka is készíthetőek felvételek.

 

Las Vegas

A képen jól láthatóak a városi "hőszigetek", például a nagy, nyitott parkolók amelyek fokozzák a városok hőterhelését, valamint az olyan épületek, ahol jelenleg energiát pazarolnak a  hűtésre. Ezekkel az információkkal tehát azonosítani lehet az energiapazarló városi infrastruktúrát: a szigetelendő épületeket valamint az olyan területeket, melyeket hűteni kell, pl. fák ültetésével.

 

A műholdat üzemeltető brit klímatechnológiai vállalat a SatVu küldetése, hogy az űrtechnológiát az éghajlat és a környezet megismerésére felhasználva nyújtson egyedülálló betekintést és szolgáltasson új információkat a legkülönbözőbb földrajzi helyeken a legkülönbözőbb piaci szereplőknek. A londoni cég eddig összesen 30,5 millió font (körülbelül 13,7 milliárd Forint) kockázati tőkefinanszírozást könyvelhet el. A műhold üzemeltetési fázisának kezdetével a cég most az együttműködésekre, valamint az új adatkészletek kialakítására és forgalmazására összepontosít. Várhatóan 2024 első negyedévében egy újabb tőkebevonási fordulóba kezd majd, hogy előmozdítsa műholdrendszerének későbbi növekedését. A cég közleménye szerint további hét űreszköz felbocsátását tervezi, mellyel növelni fogja a kinyerhető információk mennyiségét, valamint csökkenteni fogja az egyes helyszínek feletti átrepülések közötti időtartamot.


Forrás: SatVu, BBC
Képek forrása: SatVu

forrás: www.satellitevu.com, www.bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló