Csillag születése "valós időben"

Hír

írta: MTI
2015/04/07

Egy csillag születését kapta lencsevégre "valós időben" egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, óriás rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlította össze.

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták. Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő nap által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak "haladni". Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja.

"Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban" - magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.

A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.


Fotók forrása: Wolfgang Steffen, Instituto de Astronomía, UNAM

 

forrás: MTI, Science, phys.org

A rovat új hírei

Hasonló

"Köpködik" a port

Egy ifjú csillag környezetében port "köpködő", Pluto-méretű objektumok egész családját figyelték meg amerikai asztrofizikusok.