Felfedezték a pokoli bolygót!

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/04/15

A peremvidéki Mustafar bolygó felszínének 35%-át ásványokban gazdag olvadt lávafolyamok salakja, vulkanikus kalderák ezrei borítják, legtöbbjük állandóan a kitörés állapotában van... A tűzforró, ám mégis lakott, bányalelőhelyekben gazdag planéta persze fikció, George Lucasnak, a Star Wars filmeposz atyjának fejéből pattant ki.

Ami viszont már nem a végtelen fantázia szüleménye, sokkal inkább néhány svájci csillagász tudományos érdeme, hogy nemrég sikerült egy olyan"pokoli" helyre lelniük, ami még a Star Wars-ban látható Mustafar-nál is élhetetlenebb.

A Genfi Egyetem és a Berni Egyetem kutatói a Naprendszerünktől 63 fényévnyi távolságra található Kis Róka (Vulpecula) csillagképben lévő HD 189733b katalógusjelű bolygót vizsgálták. A planetoidon mindössze 2,2 napig tart egy "év", keringési sebessége 152,5 kilométer másodpercenként.

A csillagászok két eljárást ötvözve voltak képesek megállapítani az égitest felszínén uralkodó hőmérsékletet: Egyrészt a nagy pontosságú színképelemző, a HARPS "bolygóvadász" segítségével végeztek méréseket, másrészt újfajta megközelítésben értelmezték a légköri nátrium színképvonalait. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a bolygó felszínén a hőmérséklet eléri a 3000 Celsius-fokot, míg a szél sebessége meghaladja az óránkénti 1000 kilométert. Ebben a szélsőséges környezetben szerves élet természetesen nem alakulhatott ki.

 

forrás: MTI, starwars.wikia.com

A rovat új hírei

Hasonló