Ultraforró Neptunusz-hasonmásra bukkantak a csillagászok

Hír

írta: MTI
2020/09/25

Egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport olyan égitestre bukkant, amire eddig még nem volt példa: először fedeztek fel ultraforró Neptunusz-szerű bolygót. Minderről a Nature Astronomy című folyóiratban számoltak be.

Az LTT 9779b jelű planéta olyan közel kering a csillagjához (LTT 9779), hogy egy földi év mindössze 19 óráig tart (mivel 19 óra alatt kerüli meg csillagát, ami a Naphoz hasonló) és a bolygón uralkodó hőmérséklet több mint 1700 Celsius-fok - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Neptunusz jellegű bolygó kétszer nehezebb magánál a Neptunusznál és valamivel nagyobb is nála, viszont hasonló sűrűségű. Az LTT 9779b-nek nagyjából a Föld tömegének 28-szorosával egyenlő súlyú, hatalmas magja lehet, és olyan légköre, amely a planéta tömegének nagyjából 9 százalékát teszi ki.

A rendszer maga kétmillió éves, vagyis nagyjából feleannyi, mint a Nap. Az erős sugárzás miatt egy Neptunusz-szerű bolygónál valószínűtlen, hogy ilyen sokáig megtartsa a légkörét, ami azzal az érdekes kérdéssel állítja szembe a kutatókat, hogy miként létezhet egy ilyen valószínűtlen rendszer.

A bolygó létezésére utaló első adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Naprendszeren kívüli bolygókat kutató űrszondája, a TESS szolgáltatta, majd a szakemberek Chilében lévő teleszkópokat használva erősítették meg a felfedezést.

Az LTT 9779 egy Napszerű csillag a Földtől 260 fényévnyire, ami csillagászati léptékkel csupán egy kőhajításnak számít. Fémekben rendkívül gazdag, kétszer annyi vas van a légkörében, mint a Napnak. Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett planéta eredetileg egy jóval nagyobb gázóriás lehetett, mivel azok elsősorban a vasban leginkább bővelkedő csillagok szomszédságában alakulnak ki. Mivel a bolygó a jelek szerint jelentős légkörrel rendelkezik és egy viszonylag fényes csillag körül kering, a tanulmányozása segíthet megoldani az ilyen típusú planéták keletkezésével, fejlődésével és összetételével kapcsolatos rejtélyek egy részét.


Kép forrása: commons.wikimedia.com / Szerző: ESO/L. Calçada


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Vajon van élet a Ross 128 b-n?

Az újonnan felfedezett, a Ross 128 b jelet viselő bolygó tulajdonságai alapján a kozmoszbeli élet utáni kutatás fő célpontjává ...