50 kilométeres diéta – csatlakozz te is!

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/07/08

Nem egy újabb divatdiétáról van természetesen szó, sokkal inkább önként vállalt, tudatos táplálkozásról, egy hónapon át, amely akár életmódunkká is válhat. A diéta lényege, hogy lakóhelyünktől 50 kilométeres sugarú körön belül előállított idényélelmiszereket fogyasszunk lehetőség szerint. Ezzel nemcsak a helyi termelőknek kedvezünk, de egészségünkért és környezetünkért is sokat tehetünk.

„A földi örömök igénybevételének helyes módját kell megtanulnunk, nem a róluk való lemondást” – ez az 50 km-es diéta kiötlőinek hitvallása. A speciális diétát egy kanadai házaspár inspirálta, akik arra vállalkoztak, hogy egy egész évig csupán 100 mérföldön belül termesztett alapanyagokból készítik ételeiket – tapasztalataikról pedig könyvükben számoltak be.

Ennek mintájára itthon kísérletképpen indult 2010 októberében az egy hónapig tartó 50 km-es diéta, 2011-ben csak „húsvéti sonkavadászatot” rendeztek, idén viszont már két alkalommal is mód van csatlakozni a kezdeményezéshez. Aki a júniusit elszalasztotta volna, belekezdhet szeptemberben – fontos, hogy ez egy tanulási folyamat, a résztvevők rengeteg segítséget kapnak a szervezőktől, sőt egymástól is. Az (ideiglenes) életmódváltás tehát közösséget is épít.

Ne feledkezzünk el azonban az elsődleges célról: tegyél saját magadért, és a környezetedért azzal, hogy csak helyi termelőktől vásárolt, vegyszermentes termékeket fogyasztasz – netán te magad válsz termelővé. Így tudod, hogy megbízható az áru, az értéke is helyben marad, ráadásul a zöldségeket és gyümölcsöket nem kell távoli országokból, több ezer kilométert utaztatni, megspórolva ezzel a káros CO2-kibocsátást és az üzemanyag-pazarlást.

Ijedtségre persze semmi ok: az 50 km-es diétához csatlakozó résztvevők többféle szint közül választhatnak, attól függően, hogy milyen intenzitással tudják, illetve merik bevállalni a „szabályok” követését, és ennek értelmében mennyi engedményt kapnak. Aki pedig még bátortalan, az e-mailben négy héten keresztül érkező kihívások teljesítésével készülhet a következő diétára. Semmi sem kötelező – a lényeg a szemléletváltás.

Csatlakozás, blog, receptek, és sok érdekesség az 50 km-es diétáról a Messzelátó Egyesület honlapján.

 

forrás: messzelato.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Hosszabb és boldogabb élet

Egy 35 éven keresztül tartó dán kutatás eredményei végleg meggyőzhetnek minket arról, hogy a futás – persze mértékkel – ...

A rovat legolvasottabbjai