Hosszabb és boldogabb élet

Hír

írta: Streit Nóra
2012/07/29

Egy 35 éven keresztül tartó dán kutatás eredményei végleg meggyőzhetnek minket arról, hogy a futás – persze mértékkel – igenis hasznos: a rendszeresen kocogók az általános jó közérzet mellett még 6 évvel hosszabb életre is számíthatnak, mint kevésbé aktív társaik.

Összesen csaknem 20 ezer önkéntes vett részt abban a vizsgálatban, amit dán tudósok indítottak még 1976-ban, hogy tisztázzák a szív-és érrendszeri betegségek okait, megtalálva a hatékony megelőzést. A 20 és 79 éves kor közötti résztvevőket életvitelükről, iskolázottsági szintjükről, jövedelmükről kérdezték, valamint felmérték egészségi állapotukat. A Copenhagen City Heart Study nevet viselő kutatás eredményeiről már több mint 750 jelentés született, a legfrissebbet, amely a kocogás intenzitását és gyakoriságát vizsgálta, a dublini EuroPRevent 2012 című konferencián mutatták be idén májusban.

A kutatás vezető kardiológusa, Peter Schnohr szerint az eredmények alapján a kocogás egyértelműen jót tesz az egészségnek, azonban itt is fontos a mérték: az optimális az, ha valaki heti 1 és 2,5 óra között, mindezt 2-3 alkalomra lebontva, lassú, maximum „normál” tempóban fut. Figyelembe véve az egyéb befolyásoló tényezőket is, azt állapították meg, hogy a kutatásban résztvevő nők életkorát átlagosan 5,6 évvel, míg a férfiakét 6,2 évvel növelte meg a rendszeres kocogás, szemben az e sportot nem űzőkkel. – A hosszabb élet pedig gyakran boldogabb is – tartja Schnohr –, hiszen a kocogók egy általános jó közérzetről számoltak be.

Még egy tudományosan is alátámasztott érv tehát arra, miért is kezdjünk el kocogni már ma. Ha eddig esetleg fenntartásunk volt a futással kapcsolatban, például, hogy nem tesz jót a szívnek, most módosíthatjuk. Talán közhelynek tűnik, de nem számít, hány évesek vagyunk, sosem késő belevágni: itt a nyár, végre a friss levegőn mozoghatunk, akár egyedül akár társakkal – a lényeg, hogy jól érezzük közben magunkat.

 

forrás: medpagetoday.com

A rovat új hírei

Hasonló

Káros is lehet a futás?

A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód.

A "hosszú élet szigete"

A dél-kínai Hajnan megkapta a hosszú élet szigetének titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja.