A karácsonyi étkezések 20 százalékkal növelik a koleszterinszintet

Hír

írta: MTI
2019/01/03

Húsz százalékkal magasabb a dánok koleszterinszintje a karácsony ünnepek után, mint nyáron - mutatták ki új tanulmányukban a Koppenhágai Egyetem kutatói.

Az eddig feltételezettnél jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a vajas, krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet. A kutatót 25 ezer dán adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.

"Tanulmányunk jól kimutatta, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után" - mondta Anne Langsted, az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után.

Azoknak, akiknek általában magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt - figyelmeztetnek a kutatók.

A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


Kép forrása: pexels.com

forrás: MTI

A rovat új hírei

Így hasznosul újra a polisztirol

Ha minden épület közel nulla energiaigényű lenne (ami egyébként 2021. január elsejétől az új épületekre nézve kötelező is), ...

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Városi legenda a lélegző fal

Az optimális hőszigetelés nemcsak kényelmi és épületenergetikai, hanem környezetvédelmi kérdés is, hiszen a települések ...

Így hasznosul újra a polisztirol

Ha minden épület közel nulla energiaigényű lenne (ami egyébként 2021. január elsejétől az új épületekre nézve kötelező is), ...