Vérnyomáscsökkentő a vega étrend

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/26

A több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálat eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük. A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vették górcső alá.

Az elemzés azt mutatja, hogy a magas vérnyomással küzdő "húsevő" emberek nyerhetik a legtöbbet azzal, ha áttérnek a friss zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendre. Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a magas vérnyomás kezelésére felírt gyógyszerek.

Az eredmények alátámasztják a népszerű vérnyomáscsökkentő diéta, a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hatékonyságát. Nem vegetáriánus étrendről van szó, a DASH sokkal inkább az étkezési szokások megváltoztatásáról szól. Jellemzői a gazdag zöldség bevitel, korlátozott húsfogyasztás (különösen a vörös- és a löncshús bevitelét tekintve), alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi eredetű fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák, valamint csökkent telített zsírsavak és koleszterin tartalmú ételek fogyasztása.

A magas vérnyomást már jó ideje a telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok aránya.

A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek van egy gyenge pontja, mégpedig hogy nem tesz különbséget a különböző vegetáriánus étrendek - többek közt az összes állati eredetű terméket tiltó, illetve a tojást, valamint a tejtermékeket megengedő liberálisabb diéták - között, és az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja. A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják majd a jövőben.

További érdekes hírek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Vegán hentesbolt nyílik

A Növényevő hentesek kolbászairól állítólag meg sem lehet állapítani, hogy nincs bennük hús.

Egészséges a bor, vagy sem?

Ahány pártolója, legalább annyi támadója is akad a borfogyasztásnak. Vajon mi lehet az igazság a bor kapcsán?

A gyógyító böjt

A tél vége-tavasz eleje a megújulásról szól: éled a természet, elvégezzük a nagytakarítást, és böjtölünk az ...

Mindent a gyömbérről

A gyömbér igazi csodafűszer, hiszen rengeteg módon felhasználható és fogyasztása nagyon egészséges.