Vérnyomáscsökkentő a vega étrend
A több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készült vizsgálat eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük. A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vették górcső alá.
Az elemzés azt mutatja, hogy a magas vérnyomással küzdő "húsevő" emberek nyerhetik a legtöbbet azzal, ha áttérnek a friss zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendre. Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a magas vérnyomás kezelésére felírt gyógyszerek.
Az eredmények alátámasztják a népszerű vérnyomáscsökkentő diéta, a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hatékonyságát. Nem vegetáriánus étrendről van szó, a DASH sokkal inkább az étkezési szokások megváltoztatásáról szól. Jellemzői a gazdag zöldség bevitel, korlátozott húsfogyasztás (különösen a vörös- és a löncshús bevitelét tekintve), alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi eredetű fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák, valamint csökkent telített zsírsavak és koleszterin tartalmú ételek fogyasztása. |
A magas vérnyomást már jó ideje a telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok aránya.
A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek van egy gyenge pontja, mégpedig hogy nem tesz különbséget a különböző vegetáriánus étrendek - többek közt az összes állati eredetű terméket tiltó, illetve a tojást, valamint a tejtermékeket megengedő liberálisabb diéták - között, és az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja. A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják majd a jövőben.
További érdekes hírek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |