A „Zöldre érett nők” ügye mindenkinek jót tesz

Hír

írta: Admin
2015/03/08

“Ha készen állsz megóvni a Földet, emeld fel a kezed!” – ezzel a felirattal helyezett ki táblát egy bevásárlóközpont közepére a Hangák, vagyis a Zöldre érett nők közössége.

Aki felemelte a kezét, azt üdvrivalgás és tapsvihar fogadta, majd első ránézésre gyanúsnak tűnő porok szálltak alá az égből. A hangalányok a környezettudatosságra, otthonunkban használatos szereink átgondolt kiválasztására hívták fel a figyelmet egy igazán meglepő és szellemes flashmobbal. A Hangákhoz már 60 közösség csatlakozott, s eddig több mint egymillió forint adományt gyűjtöttek össze alapítványok és egyesületek számára.

Hogyan mentsük meg a világot a nappalinkból?

A Hangákat, ezt az egyedülálló, folyamatosan bővülő kezdeményezést nők hozták létre nőknek azzal a céllal, hogy együtt tehessenek a környezetükért, önmagukért és közösségükért.

Íme a bevásárlóközpont közönségét is megmozgató látványos zöld attrakció:

Az ötlet megálmodója, Kucsinka Gabriella másfél évvel ezelőtt találta ki, hogy úgy juttat el környezetbarát termékeket a háztartásokba, hogy közben közösséget is épít. A keletkező nyereség egy része azokhoz az alapítványokhoz, egyesületekhez kerül, melyet a közösséghez csatlakozók megjelölnek, a hangakört működtető nők, anyák pedig vásárláskor kedvezményeket kapnak.

Fő alapelvük a türelem és elfogadás. „Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát” – vallják, ők pedig a lépések megtételéhez adnak támogatást, információt, eszközöket és érveket. Hitvallásuk szerint, ha bárki egy kis lépést tud tenni a saját közvetlen környezetében azért, hogy környezetkímélőbb életmódot folytasson, azt értékelni kell. Bármilyen, a mai értelemben vett hagyományos eszközről egy lágyabb megoldásra való áttérés is sokat jelent. Nem kell mindenkinek szappant főznie ahhoz, hogy azt mondhassa magáról, környezettudatosan él – vallják. A zöldre érett nők mindig törik valamin a fejüket, a tavaszt azzal köszöntik, hogy mostantól minden flakont és tégely visszavesznek a hozzájuk csatlakozóktól.

Profit helyett értékteremtés

A Hangák a hasznot forgatja vissza a közösség és a közösségért tevők javára. A közösséghez csatlakozó nők - akiket hangának hívnak - ún. hangaköröket hoznak létre munkahelyükön, baráti körükben, gyermekeik óvodájában, iskolájában. A hanga vállalja, hogy lehetőségeihez mérten részt vesz a kezdeményezés programjában, vállalja a kéthetenként történő közös vásárlás megszervezését környezetében, információkkal, környezettudatos tippekkel látja el a közösséghez csatlakozó zöldülni vágyókat, valamint eljuttatja hozzájuk rendelésüket. Az ötlet működik: miközben jó áron, szállítási költség nélkül jut el a vásárlóhoz a termék, közösség is épül. Sokaknak nem is a zöldülés a fő motiváció, hanem a lehetőség, hogy gyermekük iskoláját, vagy más, számukra fontos ügyet támogathatnak a vásárlás értékének egy részéből. Megalakulásuk óta közösségi vásárlás keretében közel egymillió forint adományt gyűjtöttek alapítványok, egyesületek számára.

Híd az otthonlét és a munka világa között

Százezreket érintő társadalmi kérdés, milyen lehetőségei vannak a még otthonlevő, de mégis agilis, tenni vágyó nőknek. A Hangákhoz csatlakozó nők közül többen úgy fogalmaznak, hogy ez a fajta tevékenység hidat képez az otthonlét és a munka világ között. Bár nem jár nagy anyagi előnyökkel, azoknak, akik hosszú ideje nem járultak hozzá a családi kasszához, sikerélményt és magabiztosságot, hogy megtakarítják a kedvezmény összegét. A Hangák egyfajta előkészítése lehet a munkaerőpiacra való visszatérésnek is, érdemes hangává válni azoknak a kismamáknak például, akik gyed vagy gyes alatt szeretnének bekapcsolódni a külvilág körforgásába. Vannak, akik az itt visszaszerzett önbizalmukkal találják meg céljaikat életük más területén. Sokan pedig úgy érzik, hogy érdemes volt csatlakozniuk egy jó hangulatú, támogató női közösséghez, és teljesebb lett az életük azáltal, hogy közösen tesznek lépéseket egy szebb jövőért.

A „közösség nője mindig zöldebb”. Szeretettel vár a Hangák csapata a www.hangak.hu és a www.facebook.com/ahangak oldalon.

 


A rovat új hírei

Hasonló