Az éghajlatváltozás megváltoztatja a sör minőségét és ízét

Hír

írta: ecolounge
2023/10/14

Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.

Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.

A sör az európai kultúra egyik meghatározó itala, melynek egyik alapanyaga a komló. A komlónövény virága, a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a főzési folyamat előtt adják hozzá a keserűség fokozására, de utána is hozzáadhatják, hogy megváltoztassák az általános ízt. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a kiváló minőségű komló felhasználását.

Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomlók átlagos hozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között, azt találta, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb - valószínűleg az éghajlatváltozás okozta - körülményeinek tulajdonítják.

Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta: "Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken. Ennek következménye a termelés csökkenése és a sörfőzők magasabb ára lesz."

A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai - amelyek befolyásolják a sör ízét - csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt. A tanulmány előrejelzése szerint 2050-re akár 31%-kal is csökkenhet a keserűsavak mennyisége.

A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.


Kép forrása: Pexels, Szerző: Dids

 

forrás: www.bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló