Betiltották a nudizmust

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/11

Na nem hazánkban, hanem a dél-kínai Hajnan tartományban, ahol mostantól kezdve akár öt és tíz nap közötti elzárásra ítélhetik azokat, akik meztelenül napoznak, vagy úsznak a tengerben a térség üdülőhelyeiről ismert Szanja város strandjain. Vajon miért hoztak tiltó rendeletet? Mi is az a nudizmus, és mi a kapcsolata a környezettudatossággal? Mi a helyzet hazánkban a sok évtizedes tradícióra visszatekintő életformának?

"Normális ember nem napozik, vagy úszik meztelenül nyilvános helyen" - mondta a hajnani törvényhozás vasárnapi ülésén a tartományi párttitkár. Luo Pao-ming leszögezte: "az effajta viselkedés nem kínai. Civilizálatlan, sérti a közerkölcsöt, és összeegyeztethetetlen a kínai kulturális hagyományokkal".

Mi a naturizmus, vagy más néven nudizmus?
A wikipedia megfogalmazása szerint "emberek meztelenül vannak együtt (általában vegyes nembeli) csoportokban olyan tevékenység végzése közben, amelynél a meztelenséget a nem naturisták illetve nem nudisták nem tartják feltétlenül szükségesnek. Ez néha nem teljesen nyilvános helyeken fordul elő, különösen az olyan országokban, ahol a nyilvános meztelen megjelenés törvénybe ütközik; a világ más részein viszont széles körben elfogadják. Azokat az embereket, akik a naturizmust vagy nudizmust gyakorolják, naturistáknak vagy nudistáknak nevezik. Némelyek úgy hiszik, hogy más emberekkel meztelenül együtt lenni szükségképpen mindig szexuális töltetű, és hogy a nudizmus erkölcsileg rossz vagy pornográf. A naturisták széles körben elutasítják ezt a nézetet."

Járőrözés és kamerás megfigyelés Hajnanban
A hajnani rendőrök állítólag napi 24 órás aktív járőrözésbe kezdtek, hangosbeszélőn adják a fürdőzők tudtára, hogy tilos a nudizmus. Mindemellé kamerákat helyeztek el, hogy segítségükkel a szabálysértők ellen bizonyítékokat gyűjtsenek. Akik figyelmen kívül hagyják az intelmeket, azokra javító-nevelő program várhat. (Kíváncsiak lennénk hogy a javító-nevelő program alatt mit értenek a helyi erők.)

A közeli tatunghaji tengerparton a múlt héten tiltották be a meztelen fürdőzést, miután a tavaszünnepi szabadság idején hirtelen megugrott a naturisták száma. A közterület-felügyelők szórólapokon és táblák kihelyezésével hívták fel a figyelmet az új rendszabályokra.

Mi a kapcsolat a nudizmus és a környezettudatosság között?
Számos nudista naturistának vallja magát, ám sokak szerint a naturizmus és nudizmus mégsem egy és ugyanaz. Egyes vélemények szerint a nudisták szimplán meztelenkednek, pl. nudista strandokon, a naturisták azonban környezettudatosan is gondolkodnak, a természettel jóval szorosabb kapcsolatot ápolnak.

Gyógyulás? Visszatérés a természethez?
Szanja strandjain 2002 táján jelentek meg az első nudisták és csúcsidőszakban 400-500, többnyire középkorú férfi mutatkozik meg fürdőnadrág nélkül. Úgy hírlik nagy részük azt vallja, hogy egyes bőrbetegségek ellen hasznos a napozás. A Hszinhua hírügynökség riportjában megszólalók szerint pedig vannak, akik azért úsznak meztelenül, mert számukra ez a "visszatérést jelenti a természethez".

Komoly az érdeklődés a témában
Az interneten a téma igen nagy érdeklődést váltott ki, tízezrek olvassák a kapcsolódó híreket. A véleményt nyilvánító blogolók közül sokan helyeselték a hatósági döntést, mondván a nyilvános meztelenség valóban idegen a kínai szokásoktól, s a többség konzervatív ebben a kérdésben. Mások a nők és gyermekek védelmét emlegették, megint mások úgy vélték, elkülönített helyeken teret engedhetnének a naturistáknak, csakúgy, mint máshol a világban.

Nudizmus Magyarországon
A hazai naturizmus tipikus helyszínei a nudista strandok, ezek közül is a talán legismertebb a Délegyházi nudista strand, amely a 70-es évek közepe óta várja látogatóit az "Ötös tónál". A rendszerváltásig a szocializmus utolsó évtizedeiben naturistának lenni bizonyos fokú lázadásnak számított, így érthető, hogy a strand virágkorát a 80-as években és a 90-es évek elején élte. A strand 1983-as feljegyzése szerint nyáron, hétköznap akár négyezren is, hétvégén akár tíz-húszezren is kilátogattak. A Magyar Naturisták Egyesületének weboldalán egy érdekes információt találtunk, amely a fenti állítást - miszerint a nudisták egyszerűen csak meztelenkednek - cáfolja: a múlt évi országos "Te Szedd!" hulladékgyűjtési akcióban az egyesület 25 tagja is tevékenyen részt vett. Sőt, közleményük szerint idén ismét megszervezik majd a hulladékok begyűjtését, remélik, hogy immáron az ország többi naturistája is részt fog venni a szemétszedésben.

 

forrás: MTI, mne.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei