Fiatalít és vércukorszintünk őre

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/01/19

Vajon milyen áldásos hatásai vannak a fahéjnak, és egyáltalán hogyan jut el a hozzánk? Nagyításban a fahéj.

Mikor fahéjról van szó, tulajdonképpen két dologról beszélünk. A nálunk fahéjként ismert fűszer a fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum) kérgéből készül, míg az Egyesült Államokban ezen a néven ismert ízesítő inkább a csípősebb kínai fahéj, vagyis a Cassia (Cinnamomum aromaticum Nees).

Milyen a fahéjfa?
A fahéjfa 8-10 méter magas Srí Lankán őshonos, trópusi őserdőkben élő örökzöld növény, de a fűszernövényként termesztett példányokat rendszerint nem engedik pár méternél magasabbra nőni, vagyis metszéssel tartják kordában őket. A fűszer a fiatal, földközeli ágak papírvékony kérgének lehántásával készül, melyet vagy őrölnek, vagy darabosan, vékony cső alakúra sodorva csomagolnak. A hántás után a fa a következő évben gyökérről újrahajt, ilyenkor több hajtást is hoz, 2 évenként lehet betakarítani a fa kérgét.

Egykor aranyárban mérték
A fahéj mint fűszer közel kétezer éves múltra tekint vissza, az ókortól kezdve keresett alapanyag volt. Valaha aranyárban mérték, és beszerzéshez rémisztő legendákat koholtak, hogy árát magasan tarthassák, és kereskedelmének monopóliumáért háborúkat is vívtak. Magyarországra a XV. század környékén érkezett, és azóta szerves része a honi konyhának, ráadásul manapság már olcsón kapható bárhol. A fahéj felhasználási területe a konyhában csaknem végtelen, gyümölcslevesek, curry-k, fánkok, bárányhús ételek, forralt borok és még számtalan étel fűszere.

Emésztés segítéséhez és fogyókúrához kiváló
A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett hathatós segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. Elég, ha a kedvenc gyümölcsitalunkba teszünk egy kevés őrölt fahéjat, és fogyasztás után máris érezni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és hamarosan kellemesebben érezzük magunkat. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Emésztést segítő jellege miatt a fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így ráadásul nem érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk.

Inzulin helyett fahéj?
Csökkenti a vércukorszint ingadozását, vagyis a cukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Emellett a fahéj emeli az inzulin és az antioxidánsok hatását, így a szervezetbe került cukor feldolgozását és elszállítását szervezetünk hatékonyabban tudja elvégezni. A fahéjat a cukorbetegség egyik jövőbeni megoldásaként, mint inzulinpótló anyagot is emlegetik.

Gátolja az öregedést
A fahéj kiváló szer az öregedés lassítására. Magas a fenoltartalma, aminek köszönhetően a szervezetben nem jönnek létre azok a sejtkárosodások, amiket például a sok cukor vagy a bekerült méreganyagok okozhatnak. Emellett csökkenti a véralvadást, és gyulladásgátló hatása is van. Ezáltal szervezetünk jobb, energikusabb, fiatalosabb állapotban marad, mivel kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy problémák, gyulladások, károsodások ellen védekezzen.

Vírus- és baktériumölő
Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. A fahéj ugyanis kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén hatékony, természetes segítség lehet. Fogyasszunk fahéjjal ízesített teákat, kakaót, kávét, és gyorsabban fogunk meggyógyulni a megfázásból.

Szépségünknek és hangulatunkak is jót tesz
Különösen a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből. Akár otthon is kipróbálhatjuk például azt, hogy fahéjjal összekevert masszázskrémmel masszírozzuk azt a helyet a testünkön, amit szépíteni szeretnénk. Sokan tapasztaltuk már, hogy egy pohár fahéjas forralt bor vagy kompót, esetleg egy fahéjjal készült sütemény elfogyasztása után jobb lesz a kedvünk. Ez persze már az aromaterápiás hatásnak is köszönhető, hiszen ahogy megérezzük a kellemes fahéj illatot, máris jobb a hangulatunk, de a fahéjnak egyébkén is van hangulatjavító hatása ránk. Emellett kiváló afrodiziákumként is számon tartják, ezt a hatását is az illatával kiegészítve éri el.

Csak óvatosan vele!
A fahéj használatát azonban nem ajánlatos túlzásba vinni. A fűszerben található kumarin túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogramm. Gyermek és kismamák esetén fokozottan ügyeljünk erre, ám a mindennapokban szokásos mennyiség fogyasztása esetén nem okoz problémát.


A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: kertesz.blog.hu, bien.hu

A rovat új hírei

Hasonló