A flavonoidokban gazdag kakaó az egészséges felnőttek kognitív teljesítményét fokozza
Egy új kutatás szerint a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában jobb eredményeket mutattak azok a résztvevők, akik a teszt előtt kakaóflavonoidokat fogyasztottak. Az eredmények egyúttal arra is utalnak, hogy a kakakóflavonoidok fogyasztása után javuló vérellátás összefügg a kognitív működés javulásával.
Az Illinois-i Egyetem honlapján megjelent tanulmány szerint a kutatók olyan felnőtteket kértek fel, akik nem dohányoztak, nem volt tudomásuk agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségükről.
A 18 résztvevőt két szakaszban tesztelték, az egyik előtt flavonoidokban gazdag, a másik előtt feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. Se a résztvevők, se a kutatók nem tudták, mikor melyik kakaót fogyasztották.
Mintegy két órával a kakaó fogyasztása után a résztvevők öt százalék szén-dioxidot, vagyis a normális érték körülbelül százszorosát tartalmazó levegőt lélegeztek be, amivel azt szokták vizsgálni, hogyan reagál az agy érrendszere erre a kihívásra. A szervezet erre jellemzően úgy válaszol, hogy növeli az agy vérellátását, ami több oxigént jelent, és lehetővé teszi, hogy az agy több szén-dioxidtól tisztuljon meg. Funkcionális közeli infravörös spektroszkópia (NIR-spektroszkópia) eljárással megmérték a homlokkéreg oxigénellátottságát. Ez az agyi terület kulcsszerepet játszik a tervezésben, a viselkedés szabályozásában és a döntéshozatalban is. A kutatók emellett bonyolult feladatok elé állították a résztvevőket, ahol időnként ellentmondásos vagy egymással versengő utasítások között kellett eligazodniuk.
A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, melyet Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezett fel 1930-ban. A flavonoidok széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal (A-, C-, E-vitamin) együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti. |
A résztvevők többségének agyában gyorsabb és erősebb oxigénszállítást mértek, ha kakaóflavonoidokat, mintha semmit, vagy kevés flavonoidot tartalmazó kakaót fogyasztottak. A flavonoidos kakaó fogyasztása után jobban teljesítettek a kognitív tesztek többségén is: 11 százalékkal gyorsabban oldották meg a komplex problémákat ahhoz képest, amikor nem, vagy kevés flavonoidot fogyasztottak. A könnyebb feladatoknál azonban nem volt mérhető különbség. Catarina Rendeiro, a Birminghami Egyetem táplálkozáskutatója szerint ez arra utal, hogy a flavonoidok a nagyobb kihívást jelentő problémák esetén segíthetnek.
A résztvevők szervezete persze nem egyformán reagált a kakaóflavonoidokra, a legtöbbnek segített, de volt egy kis csoport, amelynek nem: A 18 fős csoportból négynél nem mutatkozott különbség, ha flavonoidok után végezték el az oxigénellátási tesztet és a bonyolult feladatokat. Rendeiro ezt úgy magyarázta, hogy mivel ők voltak azok, akik már a legelső, flavonoidok nélküli vizsgálatokban is a legjobb eredményeket mutatták, ez azt jelentheti, hogy akik már eleve fittek, azoknál nincs sok lehetőség a javulásra.
A tanulmányt a Scientific Reportsban publikálták.
Képek forrása:
Pexels, Szerző: Pixabay
Pexels, Szerző: Pixabay