Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a petárdázás miatt

Hír

írta: ecolounge
2019/12/29

Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok miatt, mivel az erőteljes hang- és fényhatások állatok sokaságát rémítik halálra.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek visszatalálni.

Ebben az időszakban megnő a közterületről sérülten beszállított állatok száma is: halláskárosodással, szemsérülésekkel, esetleges égési sérülésekkel, vagy epilepsziás rohammal érkeznek az állatkórházakba vagy menhelyekre. A macskák szorongása kevésbé nyilvánvaló, de a sok résztvevős, hangos szilveszteri vendégség számukra is komoly stresszt jelenthet.

Javaslatok:

  • A gazdák ebben az időszakban csak pórázon sétáltassák az állatokat, mérsékeljék a hosszú sétákat ebben a néhány napban.
  • Az állatokon mindig legyen nyakörv, a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.
  • A kutyában lévő kötelező mikrochip a gazda adataival legyen regisztrálva a PetVetData rendszerben, ezt érdemes az állatorvosnál ellenőriztetni is.
  • Ugyancsak célszerű időben egyeztetni az állatorvossal, hogy milyen nyugtatószereket javasol szükség esetére, kérhető gyógynövényes nyugtatószer is.
  • A kertben tartott állatoknál gondoskodni kell arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek.
  • A kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba (optimális: este hat és másnap reggel hat óra között legalább 12 órára). A láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát.
  • A legjobb megoldás az, ha a gazdák otthon maradnak kedvencükkel és nem hagyják őt magára.

Az év ezen időszakában sok civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni az elkóborolt és befogott állatokat. Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti a www.w-ebkereso.hu oldalon elérhető Kutyakereső elnevezésű ingyenes alkalmazás. A főváros területén befogott és a szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a szervezetet telefonon is lehet keresni.


Kép forrása: unsplash.com

forrás: Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata

A rovat új hírei