Már a petárdázás előtt érdemes nyugtatót kérni az állatoknak

Hír

írta: MTI
2019/12/31

A túlérzékeny, különösen félős "házi kedvencek" esetében már a szilveszteri petárdázás előtt érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtatót írhat fel számukra.

Az év vége a petárdák, tűzijátékok főszezonja, ilyenkor különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége.

Célszerű ellenőrizni például, hogy a kutyába beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található nyilvános kereső alkalmazás használatával egyszerűen megtehető. Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált állatot sem tudják visszajuttatni gazdájához. Hasznos az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül. Ha az állat eltűnt, a gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó bejegyzéseket. Emellett azonban ilyenkor célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb-adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az "Eltűnt" bejegyzést.

A közterületen kóborló ebeket az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek fogják be, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket is. A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait, majd felveszik a kapcsolatot a gazdájával

Javaslatok:

  • A gazdák ebben az időszakban csak pórázon sétáltassák az állatokat, mérsékeljék a hosszú sétákat ebben a néhány napban.
  • Az állatokon mindig legyen nyakörv, a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.
  • A kutyában lévő kötelező mikrochip a gazda adataival legyen regisztrálva a PetVetData rendszerben, ezt érdemes az állatorvosnál ellenőriztetni is.
  • Ugyancsak célszerű időben egyeztetni az állatorvossal, hogy milyen nyugtatószereket javasol szükség esetére, kérhető gyógynövényes nyugtatószer is.
  • A kertben tartott állatoknál gondoskodni kell arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek.
  • A kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba (optimális: este hat és másnap reggel hat óra között legalább 12 órára). A láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát.
  • A legjobb megoldás az, ha a gazdák otthon maradnak kedvencükkel és nem hagyják őt magára.

Az év ezen időszakában sok civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni az elkóborolt és befogott állatokat. Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti a www.w-ebkereso.hu oldalon elérhető Kutyakereső elnevezésű ingyenes alkalmazás. A főváros területén befogott és a szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a szervezetet telefonon is lehet keresni.


Kép forrása: Pexels

 

A rovat új hírei

Hasonló