Grillezzünk zölden

Magazin

2013/07/23

A grillezés nemcsak mérgező lehet az egészségünkre, de a levegőt is szennyezheti. Megfelelő felszereléssel és néhány tippel megtudhatjuk, hogyan grillezhetünk "zöldebben" és egészségesebben.

Természetes faszén
Az általános faszén olyan anyagokat tartalmaz, mint a szénpor, nátrium-nitrát, mészkő, keményítő, fűrészpor, vagy kőolajtermék. Ha hagyományos faszenet használunk, akkor az égés során keletkezett mérgező melléktermékek károsíthatják ételeinket. Természetesen előállított faszenet használva minimalizálhatjuk a káros anyagokat: szerezzünk be juhar vagy tölgyfából készült faszenet.

Hús kiválasztása
Grillezéshez leginkább a sovány húsokat válasszuk, ha azonban ez nem sikerül, úgy távolítsuk el a húsról a zsírosabb részeket. Pácolás után mindenképpen áztassuk le róla a felesleges mennyiséget, hiszen ez is hozzájárul az égéstermék növeléséhez. Ha vékonyabbra vágjuk a húst, könnyebben átsül. Lehetőleg ne várjuk meg, míg elég a tűzön -amikor már rendesen átpirult, vegyük le a lángról. Ha halat is szeretnénk sütni, azt külön tegyük, hogy ne keveredjenek az ízek.

A pác
A pác az egyik legfontosabb kelléke grillezésnek, de itt is fontos a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Kerüljük a cukor-, vagy méz alapú páclevek készítését, hiszen a tűzön a cukor gyorsabban ég és karamellizálódik. Ecet, vagy citrus alapú páclével kevesebb az esély, hogy ételünk sütéskor odaég, és még egészségesebb is.

 

forrás: vital.hu, thedailygreen.com, nlcafe.hu

A rovat új hírei