Hűsítés otthonunkban

Magazin

2013/07/16

A nyári kánikulában munkából hazaérve nincs jobb érzés, mint amikor hűs otthon fogad minket. Néhány egyszerű, energiatakarékos megoldás segítségével, légkondicionáló berendezések használata nélkül tehetjük hűvösebbé környezetünket.

Árnyékolás
Nem csak akkor célszerű szobánkat árnyékolni, amikor a lakásban tartózkodunk, hanem akkor is, amikor nem vagyunk otthon. Érdemes az árnyékolást már reggel elkezdeni: húzzuk be a sötétítőket, engedjük le a redőnyt, mielőtt elhagyjuk a lakást. Fontos, hogy az ablakokat csukva tartsuk, hiszen ezzel megakadályozhatjuk, hogy napközben beáramoljon a meleg levegő.

Szőnyegek felcsavarása
A különböző textilek a lakásban esztétikusak, de hátrányuk, hogy szintén megtartják a meleget. Célszerű otthonunkban a szőnyeget felcsavarni, majd elrakni. Ezzel nem csak nagyobb teret nyerühetünk, de a helyiség is sokkal szellősebb lesz.

Hasznájlunk színeket
A színek hatással vannak ránk: befolyásolhatják hangulatunkat, így az otthonunkban használt színek is meghatározóak lehetnek. Nyári időszakban hűvösebb színekkel érdemes körül venni magunkat , ilyenek például a kék, a kékeszöld, vagy az indigókék.  Amennyiben lakásfestés előtt állunk, nyugodtan használjuk ezeket az árnyalatokat, de ugyanúgy a kárpitok kiválasztásakor is. Ezek jellemzően hűvös színek, így sikerülhet egy kis hűs hangulatot csalni otthonunkba.

Illóolajok
Nem csak a színek, de az illatok is hatnak ránk, a különböző aromák és esszenciák más és más reakciót váltanak ki belőlünk. Permetezzünk a levegőbe citrom, menta, vagy ánizs illóolajat, és otthonunk máris frissebbnek és üdének fog hatni.

Háztartási gépek minimális használata
Csökkentsük azon eszközök használatát, amelyek hőt termelnek, ilyen például a sütő. Használatukra válasszunk olyan napszakot, amikor alacsonyabb a hőmérséklet.

 

A rovat új hírei