Idén újra lesz TeSzedd! - Már elindult a regisztráció!

Hír

írta: MTI
2021/09/20

Tavaly a járvány miatt nem lehetett meghirdetni az eseményt, de idén újból indul az országos hulladékgyűjtő akció. Hétfőtől már regisztrálni is lehet.

2019-ben majdnem negyedmillió résztvevő 3240 helyszínen mintegy 2400 tonna hulladékot gyűjtött össze - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az iskolák közül több mint ezren, az államigazgatási szervek közül több százan csatlakoztak, és ugyanilyen nagyságrendben segítették magánkezdeményezések is a szemétgyűjtést legutóbb.

Az akció összeköti a környezetvédelmet az önkénteséggel, erősíti a közösségi összefogást, segíti a szemléletformálást. Az államtitkár emiatt abban bízik, hogy a résztvevők között ismét sok oktatási intézmény lesz, de munkahelyi közösségek, valamint koordinátorok jelentkezését is várják. A gyűjtéshez szükséges eszközökről és a hulladék elszállításáról idén is az ITM gondoskodik.

"A legjobb persze az volna, ha megszűnne a környezetszennyezés, és a kormány mindent meg is tesz ezért" - fogalmazott az államtitkár. Elmondta, hogy az illegális lerakók bejelentését fogadó Hulladékradar alkalmazás már csaknem 18 ezer letöltésnél tart, a Tisztítsuk meg az országot! program pedig már 30 ezer tonna szeméttől szabadította meg az országot. Ekkora mennyiség több mint ezer vasúti kocsit töltene meg - hangsúlyozta.

Steiner Attila felhívta a figyelmet az infrastruktúra fejlesztési támogatásokra is, mert kerítések és kamerák telepítésével részben meg lehet akadályozni az illegális szemétlerakást. Közölte továbbá, hogy hamarosan létrejöhet a hulladékhatóság, a szemetelők büntetése pedig jelentősen szigorodhat, ha az ehhez szükséges egyeztetések lezárulnak.

Az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akció október 18-tól 24-ig tart, regisztrálni a regisztracio.szelektalok.hu oldalon lehet október 10-ig.


Kép forrása: szelektalok.hu

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló